Lev længere med frugt og grønt

Mere frugt og grønt i kosten forlænger levetiden, viser et nyt stort internationalt studie. Få tips til at spise grønnere med voresmad.dk.

Mere frugt og grønt i kosten forlænger levetiden, viser et stort internationalt studie. Få tips til at spise grønnere med voresmad.dk.

Vi lever et år og halvanden måned længere, hvis vi spiser mere end 570 gram frugt og grønt dagligt. Det viser en stor undersøgelse fra Oxford Universitet.

Grunden til at vi lever længere skyldes først og fremmest at vi undgår hjertekarsygdomme viser det store studie af kost og livsstil, hvor forskerne har spurgt lidt under en halv million europæere fordelt på ti forskellige lande. Dermed er der altså solid opbakning til Fødevarestyrelsens kostråd, der lyder ”Spis flere grøntsager og frugter”.

Anbefalingen lyder på 600 gram

Fødevarestyrelsens anbefaling lyder helt nøjagtigt at spise ’6 om dagen’, dvs. mindst 600 gram frugt og grønt om dagen, hvoraf minimum halvdelen skal være grøntsager. Og helst de tungere typer som kål, rodfrugter og bønner.

”Det er primært på grønsagssiden, at vi danskere spiser for lidt og specielt de grove grønsager kniber det med at få op på tallerken. Det er ikke nyt at indtag af frugt og grønt har en sundhedsgavnlig virkning, men med undersøgelsen fra Oxford Universitet har vi endnu en meget konkret gulerod til at spise mere – nemlig længere levetid,” siger Line Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer. 

Find en masse opskrifter her med lækre grøntsager

Danske voksne spiser ifølge den store undersøgelse i gennemsnit 318 gram frugt og grønt om dagen, mens spaniere spiser 520 gram og grækere hele 768 gram frugt og grønt dagligt. Så der er masser af plads til forbedring. 

Læs mere om 6omdagen

Fakta

Studiet har fulgt frugt- og grøntforbruget og undersøgte samtidig dødeligheden hos forbrugerne. Forbrugerne blev udvalgt imellem 1992 og 2000 og blev fulgt indtil 2010.

Særligt folk med højt alkoholindtag, et højt Bodymass Index (BMI) og/eller rygere er ifølge undersøgelsen udsatte og kan vinde længere levetid ved at spise mere frugt og grønt.

5 opskrifter, der alle indeholder minimum 200 gram grøntsager pr. person