Lev længere med frugt og grønt

Mere frugt og grønt i kosten forlænger levetiden, viser et nyt stort internationalt studie. Få tips til at spise grønnere med voresmad.dk.

Vi lever et år og halvanden måned længere, hvis vi spiser mere end 570 gram frugt og grønt dagligt. Det viser en ny stor undersøgelse offentliggjort af Oxford Universitet.

Grunden til at vi lever længere skyldes først og fremmest at vi undgår hjertekarsygdomme viser det store studie af kost og livsstil, hvor forskerne har spurgt lidt under en halv million europæere fordelt på ti forskellige lande. Dermed er der altså solid opbakning til Fødevarestyrelsens kostråd, der lyder ”Spis frugt og mange grøntsager”, som netop er blevet udgivet som en pakke af i alt ti kostråd.

”Det er overbevisende tal, der dokumenterer, at kostrådet om at spise mere frugt og grønt holder. Selvom effekten på godt et års livsforlængelse kan lyde af lidt, så er det en ganske stor effekt set over hele befolkningen. At spise frugt og mange grønsager er en let måde at blive sundere på, og frugt og grønt forlænger ikke kun livet, men forebygger også mange sygdomme som fx åreforkalkning,” siger Hanne Skov, Hjerteforeningens konsulent på kostområdet, til hjerteforeningen.dk.

Anbefalingen lyder på 600 gram

Fødevarestyrelsens anbefaling læner sig op ad frugt- og grøntkampagnen 6 om dagen, der arbejder for at sikre frugt og grønt en naturlig plads i en daglig sund kost.

Anbefalingen lyder helt nøjagtigt at spise mindst 600 gram frugt og grønt om dagen, hvoraf minimum halvdelen skal være grøntsager. Og helst de tungere typer som kål, rodfrugter og bønner.

”Det er primært på grønsagssiden, at vi danskere spiser for lidt og specielt de grove grønsager kniber det med at få op på tallerken. Det er ikke nyt at indtag af frugt og grønt har en sundhedsgavnlig virkning, men med den nye undersøgelse får vi en meget konkret gulerod til at spise mere – nemlig længere levetid,” siger Line Damsgaard, projektleder for 6omdagen. 

Se alle vores opskrifter med 6omdagen-logo, som giver minimum 200 gram frugt og grønt pr. person

Danske voksne spiser ifølge den store undersøgelse i gennemsnit 318 gram frugt og grønt om dagen, mens spaniere spiser 520 gram og grækere hele 768 gram frugt og grønt dagligt. Så der er masser af plads til forbedring. 

Læs mere om 6omdagen

Fakta

Studiet har fulgt frugt- og grøntforbruget og undersøgte samtidig dødeligheden hos forbrugerne. Forbrugerne blev udvalgt imellem 1992 og 2000 og blev fulgt indtil 2010.

Særligt folk med højt alkoholindtag, et højt Bodymass Index (BMI) og/eller rygere er ifølge undersøgelsen udsatte og kan vinde længere levetid ved at spise mere frugt og grønt.

5 opskrifter, der alle indeholder minimum 200 gram grøntsager pr. person