Derfor skal du spise æg
Æg er en lille ernæringsbombe, der indeholder mange af de næringsstoffer, man skal bruge.

Æg er rig på vitaminer, mineraler og proteiner, samt en billig kilde til sund ernæring. Derfor kan raske mennesker med god samvittighed spise æg flere gange om ugen. Så enkelt lyder rådet fra Christian Vejlund, seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer.
”Der er så meget sund ernæring i æg, og samtidig er det et fint supplement til en planterig og varieret kost, der lever op til Fødevarestyrelsens officielle kostråd, der giver råd til en sund og klimavenlig kost,” siger Christian Vejlund.
Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danskerne i snit spiser 17 gram æg om dagen. Et gennemsnitligt æg vejer ca. 56 gram uden skal, så danskernes får altså lidt under en tredjedel af et æg om dagen.
”Mange forbinder desværre stadig æg med forhøjet kolesteroltal, men for raske mennesker vil æg flere gange om ugen ikke føre til flere hjerte-kar-sygdomme,” fortæller Christian Vejlund.
”Æg er i det hele taget en lille ernæringsbombe, der indeholder rigtig mange af de næringsstoffer, man skal bruge, som for eksempel B12- og D-vitamin samt selen. Derudover indeholder æg rigtig meget protein, der bidrager til muskelopbygningen og mæthed,” Og så er æg i det hele taget en klimaeffektiv kilde til protein, siger Christian Vejlund og pointerer, at netop proteinindholdet fra tre æg, svarer til ca. 100 gram magert kød eller 1,2 kg grønne bønner.
Fakta
Ifølge rapporten "Æg i kosten og betydningen for sundhed og sygdom" fra DTU Fødevareinstituttet ligger energiindholdet i æg på omtrent 600 kJ pr. 100g. Et idealæg vejer ca. 63 gram med skal og energiindholdet ligger dermed på ca. 330 kJ.
Voksne danskere (15 – 75 år) spiser i gennemsnit 17 gram æg pr. dag (ca. ¼ æg). Det betyder at et æg bidrager med omtrent 1 pct. af det daglige energiindtag hos danskerne.
Fedt fra æg udgør 2 pct. af det samlede daglige indtag af fedt, mens protein fra æg udgør 3 pct af det samlede daglige indtag af protein.
Læs mere - I DTU Fødevareinstituttets rapportSe også

Kost & ernæring
Her finder du nyttige råd om, hvordan du kan spise sundt og varieret. Vi dækker alt fra vigtige kostråd og anbefalinger om mælk og gluten til ernæringstips, der hjælper dig med at træffe bedre valg i hverdagen. Få inspiration til at optimere din kost og få en sundere livsstil.

Så meget protein får du ved at spise æg
Der er meget protein i æg, men præcis hvor meget? Vi har taget billeder af 28 gram protein i æg og sammenholdt det med, hvor mange bønner, linser og hvor meget rugbrød, du skal spise for at få den samme mængde.

Må jeg spise rå æg?
Fødevarestyrelsen fraråder ikke længere danskere at bruge rå æg i madlavningen. Det skyldes blandt andet at danske æg har særstatus.