Rullepølse og rullesteg af slag

Rullesteg af slag

Rullesteg laves typisk af slag, men det er også muligt at lave lækker og mør rullesteg af bov og nakke. Du har uanede muligheder for at sætte smag på din rullesteg med fx krydderurter, tørret frugt og citrus. Ønsker du den sprøde smag af gris, så tilbered din rullesteg i ovnen. Rullesteg kan også tilberedes i gryde, hvor urter og øl giver en dejlig bouillon.


Skærevejledning

Rullepølse og rullesteg laves af slag afpudset for svær, ben og evt. noget af fedtet.

Fjern også gerne den store sene. Kødet er skåret til en firkant.

Kødet fyldes, rulles og snøres med ca. 1 cm mellem hver snor. 

 

 

Tilberedning

Grundtilberedningsanvisning i gryde 

Rullesteg i gryde:

1 rullesteg af slag, ca. 1,5 kg
salt og peber 
10 g smør eller 2 tsk olie 
1 dl væske 

Tilberedningstid: Ca. 2 timer 
Stegesvind: Ca. 35 % 

• Dup rullestegen tør med køkkenrulle. 
• Krydr med salt og peber. 
• Varm fedtstoffet i en gryde ved god varme - smør skal være gyldent, olie skal være varm. Det skal sige "lyde", når kødet kommer i gryden. 
• Brun hurtigt kødet på alle sider, 3-4 minutter i alt og tilsæt væske. 
• Lad rullestegen stege under låg ved svag varme i ca. 1 time. 
• Vend og steg endnu ca. 1 time, ca. 2 timer i alt, til kødet er mørt og gennemstegt.

Rullepølse:

1 slag til rullepølse evt. sprængt, ca. 1,5 kg
Krydderiblanding fx løg, peber, allehånde og koriander 
Vand
Kogelage fx krydderurter, løg med nelliker og peberkorn

Tilberedningstid: Ca. 3½ time + tid til afkøling
Stegesvind: Ca. 40 % 

• Bestil afpudset, sprængt slag hos slagteren nogle dage i forvejen. 
• Kom krydderiblanding på kødsiden af slaget. 
• Rul slaget sammen og snør med kødsnor. 
• Skær enderne af, så stykket er lige tykt.
• Kom rullepølsen i en gryde med kold eller kogende væske, så det lige dækker. 
• Bring vandet i kog og skum. 
• Tilsæt krydderurter, løg mv. og kog ved svag varme under låg i 1½ - 2 timer. 
• Stik en kødnål eller et spid i rullepølsen og se om kødsaften, der kommer op er klar, så er den gennemkogt. Den lange kogetid skal også sikre, at kødet er mørt. 
• Sluk for varmen og lad rullepølsen ligge ca. 1 time i suppen, før den kommes i en rullepølsepresser.
• Stil den i køleskabet. 
• Rullepølsen har godt af at stå et par dage før servering.
 
Tilberedningssvind: Ca. 35 %

Grundtilberedningsanvisning i ovn 

1 rullesteg af slag, ca. 1,5 kg 
salt og peber 
1 dl væske 

Tilberedningstid: Ca. 2 timer 
Stegesvind: Ca. 35 % 

• Krydr kødet med salt og peber. 
• Læg rullestegen i et ovnfast fad eller evt. en sandkage-/brød form og tilsæt væske. 
• Sæt fadet med kødet midt i en kold ovn. 
• Tænd ovnen på 180 grader, og lad stegen stå i ca. 2 timer til den er mør og gennemstegt.