Ta´ud og besøg de økologiske grise
Danske økologiske griseproducenter åbner hvert år dørene op til Sofari sidste søndag i maj. Så ta´ en tur på landet og bliv klogere på, hvordan de økologiske grise lever, og hvorfor økologisk grisekød er dyrere.
”Heeey. Kunne I tænke jer lidt frisk halm herinde?” spørger Randi Vinfeldt retorisk. Randi Vinfeldt er økologisk grisebonde ved Ugerløse på Sjælland. Hun er ved at bære en halmballe fra sit lille fejeblad og over til en grisehytte med økologiske grise. Hun tilføjer:
”Jeg kigger altid og ser om smågrisene har det godt. Og det har de. Og så spreder jeg ikke halmen ud. For når soen kommer ind, så begynder hun selv at rode det rundt, som hun gerne vil have det til at ligge.”
Randi Vinfeldt er formand for foreningen FØKS, der arrangerer Sofari. En begivenhed, hvor økologiske grisebønder hvert år åbner dørene for interesserede gæster, der dermed kan blive klogere på, hvorfor økologisk grisekød egentlig er dyrere end konventionelt.
Oplev og smag på økologisk gris
På Sofari-dagen er de økologiske grise i centrum. Der er mulighed for at komme tæt på det økologiske griseliv, få en snak med landmændene, komme på rundvisning i mark og stald og bliver klogere på, hvad økologi og særligt økologisk griseproduktion går ud på.
Der er også arrangeret forskellige aktiviteter for børn og voksne på de forskellige gårde. Hvad der sker på den enkelte gård, kan man se på www.sofari.dk/find-en-gaard.
Hos Randi kan man eksempelvis købe fantastiske burgere, grillede pølser, kaffe/te/saft og hjemmebagte kager og derudover er det muligt at købe delikate økologiske spegepølser og pølser med hjem.
Ifølge Hanne Børsch, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Økologi og projektleder for Sofari, er Sofari en begivenhed, der giver børn og voksne mulighed for at se, hvordan deres mad bliver produceret.
”Det er en oplagt søndagstur på landet, hvor man kan tage hele familien med ud og se, hvordan økologiske grise lever ude på marken”.
Hvorfor er det så vigtigt at besøge de økologiske grisegårde?
”Når man står nede i supermarkedet ligner et stykke økologisk grisekød grisekød produceret under andre produktionsformer, og så kan det være svært at forstå, hvorfor det koster mere for den økologiske variant. Men kommer man ud og ser, hvor meget plads grisene har, hvordan de nyder at rode rundt i jorden på jagt efter orme og biller og et hele taget oplever deres glade krøller på halen, er forholdet et helt andet,” siger Hanne Børsch.
Grise er smadderinteressante
Randi Vinfeldt sammenfatter pointen med at være økologisk grisebonde således:
”Grisen er et smadderinteressant dyr. De er meget nysgerrige. Og så kan de rende herude og hygge sig med alle deres smågrise og alle deres naboer,” fortæller Randi Vinfeldt.
”De har deres hytter de kan gå ind i, de kan være ude i den friske luft og de har deres sølehuller, de kan gå hen i. Og smågrisene kan rende ind og lege med dem, der er hos naboen, og søerne, de må så gå i hver deres fold.”
Hvert år kan du sidste søndag i maj komme helt tæt på de økologiske grise til Sofari.
Find en gård nær dig på www.sofari.dk
Foreningen Fremme af Økologisk Kvalitetssvinekød, der består af økologiske griseproducenter, står bag Sofari.