Thanksgiving-kalkun med sweet potatoes

Thanksgiving-kalkun med sweet potatoes

Af Gorm Wisweh | Hele året | Hovedretter | Gæster, Fest


Thanksgiving-kalkun med sweet potatoes

Tilberedningstid

Ca. 5 timer

Det skal du bruge

8 personer

1 kalkun, 4-5 kg
Salt og peber

Fyld/stuffing
2 fed hvidløg
3 skalotteløg
1 dusk persille
2 æg
2-3 stilke bladselleri
1 spsk paprika
1-2 dl hønsebouillon eller fond
300 g lyst brød
1 stykke bacon, 200 g
250 g markchampignon eller andre svampe
2 madæbler
25 g smør
1 spsk cognac eller portvin

Sweet potatoes
800 g søde kartofler
1 skalotteløg
Et par kviste persille
2 tsk olivenolie
1 pk mozzarella

Sådan gør du

Pil hvidløg og skalotteløg, skyl persille og tag de grove stilke fra. Skyl selleristilke og pil bladene af.
Blend det sammen med æg og paprika. Spæd til med bouillon så det bliver grødet masse. Hæld det i skål.

Skær brød og selleristilke i tern.
Skær bacon i små tern.
Rens svampe og skær dem i skiver.
Skyl æbler, fjern kernehus og skær dem i små tern.

Varm smør på en pande ved kraftig varme og steg bacon og svampe gyldne.
Tilsæt æbler, brød og selleristilke og vend et par gange.
Tilsæt smør og cognac eller portvin og kog ind et par minutter.

Bland fyldet fra panden ned i skålen og vend rundt. Fyldet skal være fugtigt og grødet i konsistensen.

Rens og skyl kalkunen for rester af indmad.
Gnid kalkunen med salt og peber indvendigt og udvendigt.
Kom fyldet i kalkunen. Løsen også skindet ved brystet og mos lidt fyld ned her. Luk med kødnåle.

Læg kalkunen med brystet nedad i et ovnfast fad, og hæld 3 dl vand i fadet. Tænd ovnen på 150 grader og steg i 2½ time. 
Hæld væden fra fadet over kalkunen hver halve time.
Vend kalkunen og steg videre i 1½ time. Skru evt. op til 210 grader til sidst, hvis kalkunen ikke er brun og sprød. Hæld væden fra fadet over kalkunen hver halve time. Mærk ved låret om den er færdig.
Skræl kartoflerne og skær dem i grove stykker. Kog dem møre i letsaltet vand, de skal koge lidt kortere tid end almindelige kartofler.
Pil og hak skalotteløg. Skyl persille og pluk bladene af.
Skær Mozzarella i mindre stykker.

Vend kartoflerne med løg, persille og olie. Læg dem i et ovnfast fad og kom Mozzarella på toppen. Gratiner under grill i ovnen i 8-10 minutter, til overfladen er gylden.

Tips

  • Stuffing kan også være en fars af hakket svine- og kalvekød.
  • Kalkunen er færdig, når låret let kan vrides fra, når kødet er gråt/lysebrunt og kødsaften er klar.