Terrin med grisekæber, nødder og svesker

Terrin med grisekæber, nødder og svesker

Af Sandra Leigh Draznin | Hele året | Frokost, Forretter, Buffet | Gæster, Jul, Weekend


Terrin med svinekæber, nødder og svesker

Tilberedningstid

Ca. 2 timer + tid til marinering og afkøling 14 timer

Det skal du bruge

Beregnet til 12 personer til frokost eller buffet/forret til 25

400 g kæber/kæbeklumper fra gris eller schnitzler af inderlår fra gris

3-4 skalotteløg

2 fed hvidløg

3 - 4 kviste timian

1 dl vin, brandy/cognac eller hedvin

400 g hakket grisekød

½-1 tsk salt

¼ tsk peber

½ tsk stødt allehånde

1 æg

2 skiver lyst brød uden skorpe

1 dl minimælk eller fløde

75 g svesker uden sten

75 g pistacienødder eller andre nødder

250 g bacon i skiver

En form på 2 l

Tilbehør

300 - 600 g salat

24 skiver fuldkornsbrød, ca. 840 g

Sådan gør du

  1. Skær sener og fedthinder af kæberne fra gris.

  2. Skær kødet i tern.

  3. Bland dem med finthakket skalotteløg, knust hvidløg, 1 spsk timianblade, salt og peber.

  4. Rør vinen i, dæk skålen til og lad det trække i et par timer i køleskab.

  5. Rør det hakkede kød med salt, peber, allehånde, æg og brød udblødt i mælk.

  6. Rør farsen og det marinerede kød sammen og tilsæt svesker skåret i kvarte og hele pistacier eller grofthakkede nødder.

  7. Fyld en form med baconskiver, så de hænger ud over kanten.

  8. Fyld farsen i formen og luk med baconskiverne.

  9. Bag terrinen i ovnen ved 160 grader i ca. 1 ½ time. Stik i terrinen med en urtekniv. Kødsaften skal være klar, så er den færdig.

  10. Tag terrinen ud af ovnen.

  11. Læg et let pres på terrinen og stil den i køleskab min. 12 timer.

  12. Vend terrinen ud af formen og rens den for sky m.v.

  13. Skær den i 1 cm tykke skiver.

Tips

  • Terrinen kan holde ca. 1 uge i køleskab ved max 5 grader, og er derfor nem gæstemad, der kan laves i god tid. 

  • Terrinen kan også fryses. 

  • I stedet for kød i tern kan tilsættes 250 g lever i tern til farsen. 

  • I stedet for svesker kan der tilsættes andre tørrede frugter. 

  • I stedet for svesker og nødder kan bruges soltørrede tomater og oliven. 

  • Bacon kan udelades. Formen fores i stedet med bagepapir.

Energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 240 g af retten) med 6% fedt i det hakkede kød. Beregnet til 12 personer til frokost eller buffet/forret til 25:

Energi: 1776 kJ (423 kcal)

protein: 26 g

kulhydrat: 42 g

kostfibre: 5 g

fedt: 16 g

Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød.: 

Energi: 742 kJ (177 kcal)

protein: 11 g

kulhydrat: 17 g

kostfibre: 2 g

fedt: 7 g

Næringsindhold pr. person (ca. 240 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød. Beregnet til 12 personer til frokost eller buffet/forret til 25:

Energi: 1819 kJ (433 kcal)

protein: 25 g

kulhydrat: 42 g

kostfibre: 5 g

fedt 17 g

Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød.: 

Energi: 761 kJ (181 kcal) 

protein: 11 g

kulhydrat: 17 g

kostfibre: 2 g

fedt: 7 g