Tilberedningstid
Ca. 2 timer + tid til marinering og afkøling 14 timer
Det skal du bruge
Beregnet til 12 personer til frokost eller buffet/forret til 25
400 g kæber/kæbeklumper fra gris eller schnitzler af inderlår fra gris
3-4 skalotteløg
2 fed hvidløg
3 - 4 kviste timian
1 dl vin, brandy/cognac eller hedvin
400 g hakket grisekød
½-1 tsk salt
¼ tsk peber
½ tsk stødt allehånde
1 æg
2 skiver lyst brød uden skorpe
1 dl minimælk eller fløde
75 g svesker uden sten
75 g pistacienødder eller andre nødder
250 g bacon i skiver
En form på 2 l
Tilbehør
300 - 600 g salat
24 skiver fuldkornsbrød, ca. 840 g
Sådan gør du
-
Skær sener og fedthinder af kæberne fra gris.
-
Skær kødet i tern.
-
Bland dem med finthakket skalotteløg, knust hvidløg, 1 spsk timianblade, salt og peber.
-
Rør vinen i, dæk skålen til og lad det trække i et par timer i køleskab.
-
Rør det hakkede kød med salt, peber, allehånde, æg og brød udblødt i mælk.
-
Rør farsen og det marinerede kød sammen og tilsæt svesker skåret i kvarte og hele pistacier eller grofthakkede nødder.
-
Fyld en form med baconskiver, så de hænger ud over kanten.
-
Fyld farsen i formen og luk med baconskiverne.
-
Bag terrinen i ovnen ved 160 grader i ca. 1 ½ time. Stik i terrinen med en urtekniv. Kødsaften skal være klar, så er den færdig.
-
Tag terrinen ud af ovnen.
-
Læg et let pres på terrinen og stil den i køleskab min. 12 timer.
-
Vend terrinen ud af formen og rens den for sky m.v.
-
Skær den i 1 cm tykke skiver.
Tips
-
Terrinen kan holde ca. 1 uge i køleskab ved max 5 grader, og er derfor nem gæstemad, der kan laves i god tid.
-
Terrinen kan også fryses.
-
I stedet for kød i tern kan tilsættes 250 g lever i tern til farsen.
-
I stedet for svesker kan der tilsættes andre tørrede frugter.
-
I stedet for svesker og nødder kan bruges soltørrede tomater og oliven.
-
Bacon kan udelades. Formen fores i stedet med bagepapir.
Energifordeling
Næringsindhold pr. person (ca. 240 g af retten) med 6% fedt i det hakkede kød. Beregnet til 12 personer til frokost eller buffet/forret til 25:
Energi: 1776 kJ (423 kcal)
protein: 26 g
kulhydrat: 42 g
kostfibre: 5 g
fedt: 16 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød.:
Energi: 742 kJ (177 kcal)
protein: 11 g
kulhydrat: 17 g
kostfibre: 2 g
fedt: 7 g
Næringsindhold pr. person (ca. 240 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød. Beregnet til 12 personer til frokost eller buffet/forret til 25:
Energi: 1819 kJ (433 kcal)
protein: 25 g
kulhydrat: 42 g
kostfibre: 5 g
fedt 17 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød.:
Energi: 761 kJ (181 kcal)
protein: 11 g
kulhydrat: 17 g
kostfibre: 2 g
fedt: 7 g