Terrin med grisekæber, nødder og svesker

Udsøgt terrin med grisekæber, nødder, svesker og skønne krydderier. Terrinen er perfekt til frokostbordet og på en buffet. Kan fryses og er derfor oplagt at lave i god tid, inden den skal på bordet.

Af Sandra Leigh Draznin | Hele året | Frokost, Forretter, Buffet | Gæster, Jul, Weekend


Terrin med svinekæber, nødder og svesker

Tilberedningstid

Ca. 2 timer + tid til marinering og afkøling 14 timer

Det skal du bruge

Beregnet til 12 personer til frokost eller buffet/forret til 25

400 g kæber/kæbeklumper fra gris eller schnitzler af inderlår fra gris

3-4 skalotteløg

2 fed hvidløg

3 - 4 kviste timian

1 dl vin, brandy/cognac eller hedvin

400 g hakket grisekød

½-1 tsk salt

¼ tsk peber

½ tsk stødt allehånde

1 æg

2 skiver lyst brød uden skorpe

1 dl minimælk eller fløde

75 g svesker uden sten

75 g pistacienødder eller andre nødder

250 g bacon i skiver

En form på 2 l

Tilbehør

300 - 600 g salat

24 skiver fuldkornsbrød, ca. 840 g

Sådan gør du

  1. Skær sener og fedthinder af kæberne fra gris.

  2. Skær kødet i tern.

  3. Bland dem med finthakket skalotteløg, knust hvidløg, 1 spsk timianblade, salt og peber.

  4. Rør vinen i, dæk skålen til og lad det trække i et par timer i køleskab.

  5. Rør det hakkede kød med salt, peber, allehånde, æg og brød udblødt i mælk.

  6. Rør farsen og det marinerede kød sammen og tilsæt svesker skåret i kvarte og hele pistacier eller grofthakkede nødder.

  7. Fyld en form med baconskiver, så de hænger ud over kanten.

  8. Fyld farsen i formen og luk med baconskiverne.

  9. Bag terrinen i ovnen ved 160 grader i ca. 1 ½ time. Stik i terrinen med en urtekniv. Kødsaften skal være klar, så er den færdig.

  10. Tag terrinen ud af ovnen.

  11. Læg et let pres på terrinen og stil den i køleskab min. 12 timer.

  12. Vend terrinen ud af formen og rens den for sky m.v.

  13. Skær den i 1 cm tykke skiver.

Tips

  • Terrinen kan holde ca. 1 uge i køleskab ved max 5 grader, og er derfor nem gæstemad, der kan laves i god tid. 

  • Terrinen kan også fryses. 

  • I stedet for kød i tern kan tilsættes 250 g lever i tern til farsen. 

  • I stedet for svesker kan der tilsættes andre tørrede frugter. 

  • I stedet for svesker og nødder kan bruges soltørrede tomater og oliven. 

  • Bacon kan udelades. Formen fores i stedet med bagepapir.

Energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 240 g af retten) med 6% fedt i det hakkede kød. Beregnet til 12 personer til frokost eller buffet/forret til 25:

Energi: 1776 kJ (423 kcal)

protein: 26 g

kulhydrat: 42 g

kostfibre: 5 g

fedt: 16 g

Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød.: 

Energi: 742 kJ (177 kcal)

protein: 11 g

kulhydrat: 17 g

kostfibre: 2 g

fedt: 7 g

Næringsindhold pr. person (ca. 240 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød. Beregnet til 12 personer til frokost eller buffet/forret til 25:

Energi: 1819 kJ (433 kcal)

protein: 25 g

kulhydrat: 42 g

kostfibre: 5 g

fedt 17 g

Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød.: 

Energi: 761 kJ (181 kcal) 

protein: 11 g

kulhydrat: 17 g

kostfibre: 2 g

fedt: 7 g