Tårn af grisemørbrad med æbler og bacon samt tomatkompot

Delikat tårn af grisemørbrad med æbler og bacon samt tomatkompot med persillefløde.

Af Henrik Rosdahl | Hele året | Hovedretter | Gæster, Weekend, Fest


Tårn af svinemørbrad med æbler og bacon og tomatkompot med persillefløde

Tilberedningstid

Ca. 1½ timer, heraf arbejdstid ca. 1 time

Det skal du bruge

4 personer

1 afpudset grisemørbrad, ca. 500 g 
10 g smør
150 g bacon i tern
1 æble, som ikke koger ud
1 bundt persille
lidt sukker
salt og peber
2 spsk olie
husholdningsfilm
kødsnor
1½ dl hvidvin
1½ dl piskefløde

Tomatkompot
8 tomater
2 spsk olivenolie
100 g revet mozzarella

Tilbehør

1 kg kartofler, evt. vendt i smør og persille

Sådan gør du

Kødet
Fjern sølvsenen på mørbraden, hvis den ikke er fjernet. Skær et snit ned i midten af mørbraden uden at skære den igennem. Skær to snit mere i hver side, så kødstykket bliver større. Undgå så vidt muligt at skære huller i kødet. Læg den udskårne mørbrad på film og læg film over, før kødet bankes let med hånden eller en flaske. Brun smørret på en pande. Steg bacon i tern. Fjern kernehuset på æblet og skær det i tern. Tilsæt æble. Smag til med hakket persille, salt, peber og lidt sukker. Steg kun nogle få minutter, da æblerne skal være sprøde. Si fedtet fra. Krydr mørbraden indvendig med salt og peber. Læg tre fjerdedele af æble-baconblandingen på kødet.
Bøj spidsen af mørbraden op, så det bliver muligt at rulle mørbraden sammen og få den ens tyk over det hele. Snør med kødsnor.
Dup mørbradrullen tør med køkkenrulle og krydr med salt og peber. Brun den på alle sider i olie på en pande. Krydr med salt og peber.
Steg kødet færdigt på panden ved svag varme og under låg i ca. 15 minutter, eller stil mørbraden i ovnen ved 160 grader i ca. 25 minutter. Vend kødet jævnligt under stegning. Gem skyen.

Persillefløde
Tilsæt hvidvin til den sidste fjerdedel af æble-baconblandingen på panden og kog det ind til knap halvdelen. Tilsæt derefter fløden og kog til det jævner let, og der er 1-1½ dl sauce tilbage. Pas på, det kan nemt koge over. Sky fra kødet tilsættes saucen. Smag saucen til. Si saucen lige før servering og tilsæt hakket persille.

Tomatkompot
Tomatkompotten laves lige før servering. Skær tomaterne i kvarte og fjern kernerne. Skær tomatkødet i små tern. Lad olien blive meget varm på panden. Tilsæt tomaterne. Når de begynder at koge ud, drysses osten på, og der smages til med salt. Osten skal binde det hele sammen. Det tager 1-2 minutter. Hæld evt. væske fra.

Tips

  • Mørbradrullen kan gøres klar og brunes om formiddagen. Stil den i køleskab, indtil den skal steges færdig. Stegetiden bliver da lidt længere.
  • Saucen kan også gøres klar om formiddagen - og tomaterne uden kerner kan skæres i tern.

Energifordeling

Nu hedder det mørbrad fra gris. Før hed udskæringen svinemørbrad.  

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 640 g af retten): 

Energi: 3471 kJ (830 kcal)

Protein: 46 g

Kulhydrat: 48 g

Kostfibre: 6 g

Fedt: 46 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 541 kJ (129 kcal)

Protein: 7 g

Kulhydrat: 8 g

Kostfibre: 1 g

Fedt: 7 g