Tilberedningstid
Ca. ¾ time + ca. 2 timer til kogning
Det skal du bruge
1 liter
1 skank fra gris ca. 1 kg
1,2 kg bov med ben og svær
2 forme à ½ liter
Kogelage
2 løg
5 hele nelliker
3 laurbærblade
¼ bundt persille
20 peberkorn
1 spsk salt
Krydderiblanding
½ løg
1 spsk salt
2 tsk peber
1 tsk stødt allehånde
½ tsk stødt nellike
½ tsk stødt muskat
Sådan gør du
Kødet
- Skær evt. også boven i mindre stykker.
- Kogelage og krydderiblanding
Kogelage og krydderiblanding
- Hæld vand ved, så det kun lige dækker, og bring vandet i kog. Skum.
- Stik nelliker i løgene. Tilsæt ingredienserne til kogelagen.
- Lad det koge ved svag varme i 1½-2 timer.
- Kødet skal kunne slippe benene. Pil kødet af benene og kasser sværen.
- Hak kødet groft med en kniv.
- Tilsæt hakket løg og resten af krydderblandingen.
- Smag sylten til og kom det op i aluforme eller skåle.
- Si den varme suppe over kødet, så den netop dækker. Stil sylten i køleskab.
Tips
- Hvis der ønskes en fast sylte, skal kødet trykkes fast i formen, og der skal spares på suppen. Hvis der ønskes en løs sylte, skal der bruges mere suppe i forhold til kødet.
- Hvis der vælges kød uden svær til kogning af sylte, må der tilsættes husblas til suppen for at få en stiv sylte, 1 blad husblas pr. liter suppe.
- Kæbeklump/grisekinder kan bruges i stedet for skank og bov. De skal koge ca. 1¼ time.
- Nu hedder det skank fra gris. Før hed udskæringen skank fra svin.
- Nu hedder det skank af bov fra gris. Før hed udskæringen skank af bov fra svin.
- Nu hedder det kæbeklump/grisekinder fra gris. Før hed udskæringen kæbeklump/svinekinder fra svin.
Energifordeling
Næringsindhold pr. liter:
Energi: 16.159 kJ (3847 kcal)
Protein: 414 g
Kulhydrat: 26 g
Kostfibre: 10 g
Fedt: 233 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 642 kJ (153 kcal)
Protein: 16 g
Kulhydrat: 1 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 9 g