Tilberedningstid
Ca. 4½ time + 45 min. forberedelse
Det skal du bruge
6 personer
Sylte
Okse- eller kalveskank, ca. 1½ kg svarende til ½ skank
200 g gulerødder (2-3 stk. )
200 g persillerødder (2-3 stk.)
125 g løg (2-3 små)
1 fed hvidløg
Krydderipakke
10 hele peberkorn, 2 hele nelliker og evt. ½ tsk. dildfrø
Krydderbuket
1/2 bdt. persille, 1 laurbærblad og 1 kvist timian
salt
1 lille bundt dild eller ½ tsk. tørret dild
friskkværnet kværnet peber
Grønkålsalat med æbler og julesalat
Sennepsdressing
1/4 lille skalotteløg eller 1/4 fed hvidløg
1 spsk. dijonsennep
1 tsk. vineddike
salt og peber
2 ½ spsk olie
Salat
400 g frisk grønkål på stilk (4-5 stilke)
350 g julesalat (ca. 2 stk.)
450 g æbler, helst pigeon (4-6 stk.)
Tilbehør
Groft rugbrød, 240 g
Sådan gør du
Gør alle grøntsager incl. hvidløg i stand. Læg 2/3 af grøntsagerne (incl. hvidløg) i en plastikpose i køleskabet til senere brug. Resten skal koges sammen med skanken.
Læg skanken i en gryde og hæld koldt vand på til det dækker rigeligt. Bring den i kog ved meget svag varme. Skum omhyggeligt flere gange.
Bind krydderierne ind i et kaffefilter med bomuldsgarn.
Bind krydderbuketten.
Læg krydderipakke, krydderbuket og kogegrøntsager i gryden. Tilsæt ½ spsk salt og lad det simre ved meget lav varme i 2-3 timer, eller til kødet er så mørt, at det falder fra benet.
Tag kødet op og lad det køle lidt af. Det må ikke blive helt koldt, så er det svært at få kødet af. Pil kødet fra benet.
Lad suppen koge ind til 4-5 dl i 15-20 min uden låg. Si suppen gennem en sigte og skum al fedt af. Si suppen igen, denne gang gennem en meget tæt sigte eller igennem en sigte med et opvredet rent viskestykke lagt i.
Skær kødet i små tern (ca. 1x1 cm) og kom dem en skål.
Skær grøntsagerne fra køleskabet små tern lidt mindre end kødet. Hak hvidløg meget fint. Kog grøntsager og hvidløg til de er møre (2-3 minutter) i letsaltet vand. Tag dem op og lad vandet dryppe af.
Bland kød- og grøntsager. Hak dild fint.
Kog suppen op tilsæt dild, kød og grøntsager. Bring det hele på kogepunktet og smag til med salt og peber.
Tag gryden af og lad den køle af i 10-20 minutter. Beklæd en aflang form på ca. 1 liter, med plastfilm. Fordel den lune syltemasse i formen. Dæk overfladen med plastfilm og stil sylten koldt i 7-8 timer.
Vend sylten ud, fjern plastfilmen og skær den i tykke skiver. Server med grønkålssalat og groft rugbrød.
Grønkålsalat med æbler og julesalat
Hak skalotteløg/hvidløg meget fint. Rør med sennep, eddike, 1 spsk vand, salt og peber og tilsæt olien lidt efter lidt.
Rib grønkålen, dvs. pluk den krøllede kål af de grove bladstilke. Skyl kålen meget grundigt i flere hold vand. Tør/eller slyng den helt fri for vand.
Hak kålen fint med en kniv.
Skær æblerne i tynde både. Vend dem straks i dressingen.
Pil de yderste blade af julesalaten og skær den i smalle strimler. Vend julesalt og grønkål sammen med æbler og dressing.
Energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. person
Protein: 30%
Kulhydrat: 46%
Fedt: 24%
1590 kJ - 380 kcal