Tilberedningstid
Ca. 2½ time, heraf arbejdstid ca. 1 time
Det skal du bruge
4 personer
1 skank fra gris, 300 g uden svær, i 2 cm tykke skiver
1 spsk olie
2 skalotteløg
4 skiver bacon
frisk timian
2 dl appelsinjuice eller saft af 2-3 appelsiner
5 dl vand eller bouillon
salt og peber
2 tsk majsstivelse
500 g grøntsager,
fx persillerod, majroer,
rødløg og forårsløg
1 kg kartofler
Valnøddebrød
(2 stk)
25 g gær
½ l vand
100-125 g valnødder
1 dl valnøddeolie
1 spsk salt
14-16 dl hvedemel
æg til pensling
Sådan gør du
Bestil skanken skåret i skiver hos slagteren. Dup
kødet tørt med køkkenrulle og brun det på begge sider i olie i en sauterpande.
Tag kødet op. Rist derefter finthakket løg og bacon i tern. Kom kødet tilbage i
panden og tilsæt timian, strimlet appelsinskal af en appelsin (striml lidt
ekstra skal til pynt ved servering), appelsinsaft, lidt salt og peber. Lad det
koge uden låg ca. 5 minutter inden vand/bouillon tilsættes. Læg låg på. Kog ved
svag varme til kødet er mørt, ca. 1½ time. Si skyen. Tilsæt evt. lidt vand, hvis
skyen er for tyk. Hvis der er alt for meget væde, så kog den ind. Jævn evt. med
lidt majsstivelse udrørt i koldt vand. Skank i skiver lægges tilbage i saucen.
Kog kartoflerne. Grøntsagerne skæres ud i lige store stykker og kommes i kogende
vand. Giv dem et kort opkog, så de stadig er sprøde. Grøntsagerne vendes i
retten, som smages til med salt, peber, timian og appelsinskal.
Pynt evt. med
timian og appelsinskal ved servering.
Server valnøddebrød i skiver til retten.
Valnøddebrød
Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt halvdelen af melet og de finthakkede valnødder. Bland olie og salt i dejen og ælt mere mel i dejen. Ælt dejen godt. Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 20 minutter. Ælt dejen godt igennem og form til to brød. Lad dem hæve på bagepladen i ca. 20 minutter. Pensl med sammenpisket æg, drys med mel og rids brødene på langs. Bag brødene ved 200 grader i ca. 30 minutter. Bank på brødene - det skal lyde hult, så er de bagte.
Tips
- Skræl appelsinerne med kartoffelskræller og skær derefter skrællen i fine strimler med en skarp kniv.
- Grøntsagerne vælges efter årstid og lyst. Jordskokker, skorzonerrødder, gulerødder, porrer, selleri og savoykål er også velegnet.
- Når grøntsagerne blancheres, før de kommes i retten, kommer der ikke ekstra væde i retten, og grøntsagerne kan serveres sprøde.
- Pasta kan spises til i stedet for kartofler.
Energifordeling
Nu hedder udskæringen skank fra gris. Før hed det skank fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 750 g af retten):
Energi: 3010 kJ (719 kcal)
Protein: 30 g
Kulhydrat: 98 g
Kostfibre: 10 g
Fedt: 21 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 403 kJ (96 kcal)
Protein: 4 g
Kulhydrat: 13 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 3 g