Stegt nakkefilet med "quick" rødkål, løgkaramel og sveske-stegte kartofler

Stegt nakkefilet med "quick" rødkål, løgkaramel og sveske-stegte kartofler

Af Jesper Paustian | Vinter | Hovedretter | Jul, Gæster


Stegt nakkefilet med "quick" rødkål, løgkaramel og sveske-stegte kartofler

Tilberedningstid

Ca. 2 timer og 10 minutter

Det skal du bruge

6 personer

½ nakkefilet, ca. 1000 g
Salt og peber
1 lille bundt timian

"Quick" rødkål
2½ dl vand
2½ dl eddike
2½ dl sukker
1 lille bundt timian
10 sorte peberkorn
4 laurbærblade
½ rødkål, ca. 750 g

Sveske-stegte kartofler
1200 g små kartofler
20 g smør
250 g svesker uden sten

Løgkaramel
4 løg, ca. 450 g
1 bundt timian, fx citrontimian
30 g smør
½ dl soja
½ dl vand

Sådan gør du

Dup kødet tørt med køkkenrulle og krydr med salt og peber. Skyl timian og fjern de groveste stængler. Gnid kødet med timian og læg nogle kviste under stegen i et ildfast fad. Sæt nakkefileten i en kold ovn og tænd på 180 grader. Nakkefileten skal stege i ca. 2 timer, anvendes stegetermometer skal centrumtemperaturen være 80 grader.

Kog vand, eddike, sukker, timian, peberkorn og laurbærblade til en lage. Snit rødkål fint og kom den i en skål og hæld den varme lage over. Sæt skålen i køleskabet og lad det trække mindst 1 time. Sigt lagen fra rødkålen inden servering.

Skræl eller vask kartofler. Smelt smør. Kom kartoflerne i et ovnfast fad og fordel sveskerne imellem kartoflerne. Krydr med lidt salt og peber. Hæld smørret over og sæt fadet i ovnen. Vend et par gang undervejs, kartoflerne skal have ca. 45 minutter i alt.

Pil og hak løg fint og skyl timian. Brun smør i en gryde ved god varme, tilsæt løg og timian og steg til løgene er brune. Tilsæt soja og vand og lad det koge videre, til det har en tyk konsistens. Fjern timian og blend med en stavblender til en cremet masse.

Tips

  • Hvis du gerne vil have rødkålen til at være mere syrlig, kan du sylte den dagen før.
  • Hvis du køber en hel nakkefilet kan du tilberede det hele og gemme det du ikke spiser til fx en sandwich, biksemad eller pålæg. Stegetiden for en nakkefilet på 1 kg og 2 kg er ens, da den er lige tyk over hele stykket.