Sprængt nakkefilet med mynte fra klostermølle

Sprængt nakkefilet med mynte fra klostermølle

Af Kristen Touborg | Efterår, Vinter | Hovedretter | Gæster, Weekend, Fest


Sprængt nakkefilet med mynte fra klostermølle

Tilberedningstid

Ca. 2¼ time

Det skal du bruge

6 personer

1,5 kg sprængt nakkefilet

Kogelage
1 gulerod
½ løg
5-6 mynteblade
4 hvide peberkorn
1 laurbærblad

Engelsk myntesauce
1 bundt frisk mynte
2 tsk sukker
3 spsk citronsaft eller æbleeddike
salt og peber

Grøntsager og sauce
6-8 gulerødder
6 persillerødder
12 forårsløg

25 g smør
1-2 spsk majsstivelse
5-6 mynteblade

Tilbehør

1,2 kg små kartofler og evt. myntegelé

Sådan gør du

Sprængt nakkefilet
Bestil sprængt nakkefilet hos slagteren nogle dage i forvejen. Kom nakkefileten i en gryde. Kom kogende vand på, så det lige dækker. Bring vandet i kog og skum. Tilsæt gulerod og løg i grove tern, mynteblade, peberkorn og laurbærblad. Kog ved lav varme under låg i ca. 2 timer. Lad kødet blive liggende i kogelagen. Skær kødet i skiver ved servering.

Engelsk myntesauce
Hak mynte fint i strimler. Tilsæt sukker og ½ dl kogende vand. Rør til sukkeret er opløst. Tilsæt citronsaft. Lad det stå og trække før det serveres til retten. Smag til med salt og peber.

Grøntsager
Skær gulerødder og persillerødder i kvarte på langs. Damp gulerødder, persillerødder og forårsløg i en gryde i 1-2 spsk vand tilsat salt. Hæld vandet fra og gem det til saucen. Vend grøntsagerne i smørret. Tag grøntsagerne op. Kom siet kogelage og vand fra grøntsagerne i gryden til der er en passende mængde til sauce. Jævn saucen med majsstivelse udrørt i koldt vand. Smag saucen til med salt og peber. Tilsæt mynte i tynde strimler.

Tips

 

Energifordeling

Nu hedder det nakkefilet, hel af nakke fra gris. Før hed det nakkefilet, hel af nakke fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 680 g af retten): 

Energi: 3125 kJ (744 kcal)

protein: 51 g 

kulhydrat: 50 g

kostfibre: 10 g

fedt: 36 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 459 kJ (109 kcal)

protein: 8 g 

kulhydrat: 7 g

kostfibre: 1 g

fedt: 5 g