Tilberedningstid
Ca. 2¼ time
Det skal du bruge
6 personer
1,5 kg sprængt nakkefilet
Kogelage
1 gulerod
½ løg
5-6 mynteblade
4 hvide peberkorn
1 laurbærblad
Engelsk myntesauce
1 bundt frisk mynte
2 tsk sukker
3 spsk citronsaft eller æbleeddike
salt og peber
Grøntsager og sauce
6-8 gulerødder
6 persillerødder
12 forårsløg
25 g smør
1-2 spsk majsstivelse
5-6 mynteblade
Tilbehør
1,2 kg små kartofler og evt. myntegelé
Sådan gør du
Sprængt nakkefilet
Bestil sprængt nakkefilet hos slagteren nogle dage i forvejen. Kom nakkefileten i en gryde. Kom kogende vand på, så det lige dækker. Bring vandet i kog og skum. Tilsæt gulerod og løg i grove tern, mynteblade, peberkorn og laurbærblad. Kog ved lav varme under låg i ca. 2 timer. Lad kødet blive liggende i kogelagen. Skær kødet i skiver ved servering.
Engelsk myntesauce
Hak mynte fint i strimler. Tilsæt sukker og ½ dl kogende vand. Rør til sukkeret er opløst. Tilsæt citronsaft. Lad det stå og trække før det serveres til retten. Smag til med salt og peber.
Grøntsager
Skær gulerødder og persillerødder i kvarte på langs. Damp gulerødder, persillerødder og forårsløg i en gryde i 1-2 spsk vand tilsat salt. Hæld vandet fra og gem det til saucen. Vend grøntsagerne i smørret. Tag grøntsagerne op. Kom siet kogelage og vand fra grøntsagerne i gryden til der er en passende mængde til sauce. Jævn saucen med majsstivelse udrørt i koldt vand. Smag saucen til med salt og peber. Tilsæt mynte i tynde strimler.
Tips
Energifordeling
Nu hedder det nakkefilet, hel af nakke fra gris. Før hed det nakkefilet, hel af nakke fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 680 g af retten):
Energi: 3125 kJ (744 kcal)
protein: 51 g
kulhydrat: 50 g
kostfibre: 10 g
fedt: 36 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 459 kJ (109 kcal)
protein: 8 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 1 g
fedt: 5 g