Tilberedningstid
Ca. 1 time, plus sprængning i 2 døgn
Det skal du bruge
6 personer
1½ kg filet af gris med 3 mm fedtkant
4 spsk salt
1 spsk sukker
1 gulerod
1 løg
10 sorte peberkorn
500 g friske grønne asparges
25 g smør
25 g hvedemel
Ca. 3 dl suppe fra kødet
1 dl fløde 9%
1 bakke brøndkarse
Tilbehør
1½ nye kartofler og evt. gulerødder
Sådan gør du
Sprængt filet fra gris
- Gnid kødet med salt og sukker og læg det i en plastpose i køleskab 1½-2 døgn.
- Vend posen af og til.
- Skyl kødet.
- Kom det i en gryde med kogende vand så det lige dækker.
- Bring det i kog, og fjern skummet.
- Tilsæt de rensede urter og peberkorn.
- Smag på suppen efter 10 minutter; er den meget salt skiftes vandet.
- Kog ved lav varme under låg ca. ¾-1 time.
- Bruges stegetermometer skal centrumtemperaturen være 65 grader, så er kammen færdig.
- Tag kødet op.
- Skær evt. fedtkanten af.
Aspargesfrikassé
- Skær aspargeserne i passende stykker.
- Smelt smørret og pisk melet i.
- Spæd med suppen til passende konsistens.
- Tilsæt fløde, og lad det koge igennem.
- Kom aspargeserne i; de skal have 4-5 minutter.
- Smag til og vend klippet brøndkarse i lige inden servering.
- Skær kødet i tynde skiver.
Tilbehør
- Skyl og rens kartoflerne.
- Kog kartoflerne med skræl på i ca. 10 minutter.
- Skyl og rens gulerødderne og skær dem i mundrette stykker.
- Kog gulerødderne i ca. 5-7 minutter til de er møre.
Tips
- Nu hedder det filet fra gris. Før hed udskæringen svinekam uden svær.
Energifordeling
Næringsindhold pr. person (ca. 700 g af retten) med fedtkant:
Energi: 3319 kJ (790 kcal)
Protein: 56 g
Kulhydrat: 51 g
Kostfibre: 6 g
Fedt: 39 g
Energiindhold pr. 100 g af retten med fedtkant:
Energi: 472 kJ (112 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 7 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 6 g
Næringsindhold pr. person (ca. 680 g af retten) uden fedtkant:
Energi: 2494 kJ (594 kcal)
Protein: 56 g
Kulhydrat: 51 g
Kostfibre: 6 g
Fedt: 17 g
Energiindhold pr. 100 g af retten med fedtkant:
Energi: 367 kJ (87 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 3 g