Tilberedningstid
Ca. 3 timer + 1-2 døgn til saltning
Det skal du bruge
5 personer
1 and, ca 3 kg
45 g/ 2 spsk fint salt
3 spsk sukker
Evt. grøntsager til kogelagen: 1 gulerod, 1 løg, 2 nelliker, 1 porre og 1-2 stilke bladselleri
Sauterede ærter med spinat
25 g bacon i tern
2 løg eller 4 skalotteløg
1 spsk smør eller andefedt
500 g ærter – friskbælgede eller frosne
Evt. ½-1 dl suppe fra anden
400 -500 g frisk babyspinat
½ bakke kørvel, estragon eller 1 lille potte dild
Tilbehør
1¼ kg kartofler
Persille
Sådan gør du
Skær de yderste vingespidser og halsskindet af anden. Tag posen med indmad ud. Gå anden efter for evt. fjerrester. Fjern gumpen eller kirtlerne på oversiden af gumpen. Fjern rester af indvolde m.v. fra andens indre. Skyl anden. Krydr indvendigt og udvendigt med salt og sukker. Læg anden i et fad og stil den i køleskabet. Vend den et par gange om dagen. Lad den stå i 1-2 døgn.
Skyl anden. Kom den i en gryde med kogende vand, så det lige dækker. Del evt. anden, hvis gryden ikke er stor nok. Bring vandet i kog igen og skum. Tilsæt evt. grøntsager i mindre stykker. Stik nellikerne ind i løget. Kog ved lav varme under låg i 2-2½ time til anden er mør.
Tjek om anden er gennemkogt, ved at vride/skære låret fri fra kroppen og se om kødsaften er klar.
Fjern og kasser skindet og evt. fedt på anden. Skær anden i passende stykker eller tynde skiver.
Kog kartoflerne. Drys hakket persille på kartoflerne ved servering.
Kom bacon i en stor sautepande eller gryde. Svits dem nogle minutter. Hak løgene og svits dem i gryden i
smørret eller andefedtet til de er møre.
Tilsæt ærter og evt. lidt suppe fra anden. Varm det igennem. Vend spinaten i. Den skal kun lige falde lidt sammen. Smag til med salt og peber. Pynt med kørvel.
Tips
- Andelår eller andebryster kan bruges i stedet for hel and. Der beregnes 15 g fint salt og 1 spsk sukker pr. kg kød. Andelår skal saltes 1 døgn og andebryster ½ døgn. Kogetiden for andelår er ca. 45 minutter og andebryster ca. 20 minutter.
- Hvis anden er delt under kogning, kan brysterne tages op før lårene, som skal have længst tid for at blive møre.
- Smag på suppen fra anden. Den kan være for salt. Hvis suppen ikke er salt kan den skummes for fedt og bruges til sauce til retten. Overskydende suppe kan bruges til en fyldig grøntsagssuppe.
- Sprængt and med gule ærter er en klassiker.
- Grønne asparges kan bruges i stedet for ærter.
- Bacon kan udelades.
Energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. person, når anden spises uden skind og fedt
Protein 32 %
Kulhydrat 45 %
Fedt 23 %
2430 kJ – 580 kcal
Ca. 200 g frugt og grønt pr. person.