Spidskålslasagne med quinoasalat

Familiens favoritret nu med lækker quinoasalat, bælgfrugter og masser af grønt. Den lille mængde kød max 50 g per person fremmer optagelse af jern og zink fra grøntsagerne, det kaldes kødfaktoren. At justere kødfaktoren i dine måltider kan være en del af en sund kost.

Af Puk Maia Holm-Søndergaard, Hanne Castenschiold | Hele året | Hovedretter, Kødfaktor | Weekend, Gæster


Tilberedningstid

Ca. 1 time + ½ time i ovnen

Det skal du bruge

8 personer

Lasagne
1 spsk rapsolie

2 tsk chili

400 g hakket grisekød, 6%

2 løg, 250 g

3 fed hvidløg

4 tsk tørret merian eller oregano

2 dåser flåede tomater

150 g flækkede gule ærter

1 dl vand

2 tsk salt

2 spsk koncentreret tomatpure

100 g frisk spinat

4 æg

200 g hytteost, 1,5%

2 tsk salt

peber

250 g blade af spidskål eller hvidkål

125 g revet mozzarella

Quinoasalat
300 g quinoa

240 g edamamebønner

1½ rød peberfrugt, 300 g

1 bundt forårsløg, 100 g

4 store tomater, 280 g

1 stor håndfuld persille, 40 g

Dressing
½ dl olivenolie

½ dl citronsaft

½ dl æblecider eddike

¼ tsk salt

¼ tsk sukker

peber

Sådan gør du

  1. Varm olie i en gryde ved god varme
  2. ”Brænd” chilien af
  3. Svits kødet, til det smuldrer og er blevet lysebrunt
  4. Pil og hak løg og hvidløg fint 
  5. Tilsæt løg sammen med flåede tomater, flækkede gule ærter, vand og krydderier 
  6. Skru ned til svag varme, læg låg på og lad kødsovsen småkoge i ca. 10 minutter
  7. Tilsæt spinat og koncentreret tomatpure de sidste minutter af kogetiden
  8. Smag til med salt
  9. Tænd ovnen på 175 grader
  10. Pisk æg og hytteost sammen med salt og peber
  11. Skær de grove ribber af spidskålbladene
  12. Læg et lag kødsovs i bunden, så et lag spidskålsblade og derefter oste-æggeblandingen. Gentag lagene. Slut af med oste-æggeblandingen. Drys med revet mozzarella
  13. Bag lasagnen i ca. 30 minutter til den er gylden
     

Quinoasalat

  1. Kog quinoa efter anvisning på emballagen og afkøl den 
  2. Rens og skær peberfrugt og tomater i mindre stykker, forårsløg i tynde skiver på skrå
  3. Bland grøntsagerne med den afkølede quinoa
     

Dressing 

  1. Bland ingredienserne til dressingen, smag til med salt og peber
  2. Skyl og hak persille
  3. Vend dressingen i salaten sammen med hakket persille
      

 

Tips

  • Server fuldkornsrugbrød sammen med retten.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed udskæringen hakket svinekød.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 510 g af retten): 

Energi: 2324 kJ (553 kcal)

protein: 39 g

kulhydrat: 44 g

kostfibre: 12 g

fedt: 21 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 454 kJ (108 kcal)

protein: 8 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 2 g

fedt: 4 g

 


Kødfaktor 15-50 g kød pr. person