Tilberedningstid
Ca. 1½ time
Det skal du bruge
4 personer
1 kg ribbenssteg uden ben og brusk
1 spsk groft salt
250 g palmesukker eller rørsukker
1 citrongræs
½-1 rødløg
4 limeblade
1 stor tørret rød chili
½-1 ananas
3 spsk tamarind-puré
3 spsk fish sauce
Tilbehør
4 dl jasminris, gerne fuldkorn
125 g sukkerærter
1 rød peberfrugt eller 2 snackpeber, 200 g
Sådan gør du
Bestil evt. kødet hos slagteren og bed ham om at fjerne ben og brusk og ridse sværen så smalt som muligt.
- Skær også sværen på ribbensstegen igennem på langs, da den før servering skal skæres ud i stykker på ca. 3 x 3 cm.
- Gå evt. ridsningen efter, nogle gange er sværen ikke ridset igennem - især ikke i siderne.
- Drys sværen med groft salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene.
- Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt.
- Sæt bradepanden med stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1½ time, til kødet er gennemstegt. Skru ovnen op på 250 grader, hvis sværen ikke er sprød.
- Skær kødet i stykker på ca. 3 x 3 cm.
- Kog risene. Blancher sukkerærter og skær peberfrugt i strimler.
- Smelt sukkeret med lidt vand i en gryde. Tilsæt finthakket citrongræs af de nederste 6-8 cm af stænglen, rødløg i meget tynde strimler, limeblade og chili uden frø enten finthakket eller i store stykker, hvis man vil undgå at spise dem.
- Kog til det har en tyk sirupsagtig konsistens.
- Tilsæt ananas i tern, tamarind og fish sauce. Kog det ind til en sauceagtig konsistens. Smag til.
- Læg kødstykkerne med sværen opad i saucen og server med ris og grøntsager.
Tips
- Limeblade kan købes frosne i specialforretninger.
- Læg stanniol i bunden af bradepanden, det letter rengøringen.
Energifordeling
Nu hedder det ribbenssteg fra gris. Tidligere hed udskæringen ribbenssteg fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 930 g af retten):
Energi: 4800 kJ (1143 kcal)
protein: 53 g
kulhydrat: 150 g
kostfibre: 6 g
fedt: 36 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 515 kJ (123 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 16 g
kostfibre: 1 g
fedt: 4 g