Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
2 personer
Fars til ca. 14 frikadeller
500 g hakket grisekød ca. 6% fedt
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg
½ -1 dl hvedemel
1-1½ dl mælk fx mini- eller letmælk
1½ spsk olie eller 25 g smør, margarine
Sommer grøntsager
250 g kartofler
½ blomkål eller spidskål, 250 g
2 gulerødder
3-4 dl lys bouillon
150 g ærter, friske eller frosne
lys saucejævner
evt. revet muskat
¼ bundt persille - gerne bredbladet
Sådan gør du
Rør kødet med salt, peber, æg og revet løg. Tilsæt melet og derefter mælken til konsistensen er passende. Stil farsen i køleskabet til frikadellerne skal steges.
Skær store kartofler i både eller brug små, hele, nye kartofler. Pluk blomkål i buketter og snit de grønne blade fint. Halver gulerødderne på langs og skær dem i skiver på skrå. Kog kartofler, kål og gulerødder møre i bouillonen i ca. 8 minutter. Jævn med sovsejævner og tilsæt ærterne. Giv det et opkog, smag til med salt, peber, evt. revet muskat og persilleblade eller hakket persille.
Varm fedtstoffet på en pande ved god varme. Form farsen til ca. 14 frikadeller med en spiseske. Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side, ca. 4 minutter i alt. Skru ned til middel varme. Vend og steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, ca. 8 minutter i alt til de er gennemstegte. Tag 4 frikadeller fra til middagen og gem resten af frikadellerne.
Tips
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 720 g af retten) med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 1672 kJ (398 kcal)
protein: 29 g
kulhydrat: 42 g
kostfibre: 11 g
fedt: 10 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 231 kJ (55 kcal)
protein: 4 g
kulhydrat: 6 g
kostfibre: 2 g
fedt: 1 g
Næringsindhold pr. person (ca. 720 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 1765 kJ (420 kcal)
protein: 28 g
kulhydrat: 42 g
kostfibre: 11 g
fedt 13 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 244 kJ (58 kcal)
protein: 4 g
kulhydrat: 6 g
kostfibre: 2 g
fedt: 2 g
Ca. 250 g frugt og grønt pr. person