Schnitzler med citronstegte gulerødder, hvidløgscreme og ris

Lækre saftige schnitzler med citronstegte gulerødder, hvidløgscreme og ris som tilbehør.

Af Jesper Paustian | Hele året | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Skinkeschnitzler med citronstegte gulerødder, hvidløgscreme og ris

Tilberedningstid

Ca. 1 time og 10 minutter

Det skal du bruge

2 personer

2 schnitzler, ca. 150 g pr. stk. 
1 knivspids fint salt
Peber
2 tsk olie

Bagt hvidløgscreme
500 g salt
2 hele hvidløg
¼ dl vindruekerneolie eller mild olivenolie
2 spsk citronsaft

Citronstegte gulerødder
4 gulerødder, ca. 300 g
1 citron
1 tsk olie
3 dl vand
2 tsk smør
1 tsk bukkehornsfrø, sennepsfrø eller fennikelfrø
¼ bundt brøndkarse

Tilbehør

2 dl ris

Sådan gør du

Kom salt i et ovnfast fad og stil hvidløg med bunden nedad på saltet. Bag hvidløgene ved 180 grader til der begynder at komme løgsaft ud af toppen af hvidløgene, det tager ca. 30-40 minutter. Flæk hvidløgene på tværs og pres hvidløgskødet gennem en sigte. Blend med en stavblender det sigtede hvidløgskød med olie og citronsaft. Smag til med salt og peber.

Kog ris som anvist på pakken.

Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber og lad det stå i minimum 15 minutter (se tip). Varm olie på en pande ved god varme. Det skal være så varmt at det siger ’lyde’ når kødet kommer på panden. Brun hurtigt schnitzlerne på begge sider. Skru ned til middel varme og steg dem i 1-1½ minut på hver side. 

Skræl gulerødder, halver dem på langs og skær dem i ca. 5 cm lange stave. Vask citron, riv skal og pres saft. Kom gulerødder i en gryde med olivenolie og citronsaft og halvdelen af citronskallen, den anden halvdel gemmes til pynt. Hæld vand ved så det lige dækker og kog gulerødderne ved mellem varme. Tag gulerødderne op af gryden når de er møre og kog væsken ind til der er ca. 1 dl tilbage.
Pisk smør i saucen og smag til med salt, peber og bukkehornsfrø. Kom gulerødder tilbage i gryden og vend dem sammen med lagen i ca. 2 minutter. Skyl og hak brøndkarse til pynt på gulerødderne ved servering.

Tips

  • Lav hvidløgscreme af creme fraiche i stedet for: Rør creme fraiche med lidt sennep, salt og revet hvidløg.
  • Grisekød bliver mere mørt og saftigt, hvis det krydres med 0,5% fint salt =0,5 g pr. 100 g kød. 0,5 g svarer til 1 knivspids. Kødet skal trække i køleskabet minimum et kvarter, inden det tilberedes. Kødet skal ikke krydres yderligere med salt.

Energifordeling

Nu hedder det schnitzel af inderlår fra gris. Før hed udskæringen skinkeschnitzel af skinkeinderlår fra svin.

 

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 905 g af retten): 

Energi: 3320 kJ (791 kcal)

protein: 44 g

kulhydrat: 86 g

kostfibre: 7 g

fedt: 29 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 366 kJ (87 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 10 g

kostfibre: 1 g

fedt: 3 g