Sensommerdeller af hakket okse- eller kalvekød med bagte blommetomater og rodfrugtmos

Prøv opskriften som er med hakket okse- eller kalvekød. Tilbehør er lækker rodfrugtmos, ovnbagte tomater og majs. Pynt retten med dild.

Af Thomas Castberg | Efterår, Sommer | Hovedretter | Hverdag, Weekend, Sund hverdagsmad


Sensommerdeller af hakket okse- eller kalvekød med bagte blommetomater og rodfrugtmos

Tilberedningstid

Ca. 1½ time

Det skal du bruge

4 personer

500 g hakket okse- eller kalvekød, 8-12 % fedt
2 skiver franskbrød
1 dl mælk
2 tsk salt
1 løg
2 æg
1 bundt dild
1 spsk olie

Tomater:
16 blommetomater
1 tsk salt
1 tsk sukker
Æbleeddike eller anden frugteddike

Mos:
250 g gulerødder
250 g knoldselleri
250 g bagekartofler
1 l vand til kogning
1 spsk rapsolie

4 majskolber
1 l vand til kogning
1 spsk salt

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 120 grader.
  2. Del blommetomaterne på langs. Læg dem på en bageplade med skærefladen opad, drys med sukker, salt og slut af med at stænke dem med æbleeddike. Bag dem i ovnen ved 120 grader i 1½ time.
  3. Pil franskbrødet i stykker og lad det trække i mælken ca. ½ time.
  4. Rør kødet sejt med saltet. Pil og riv løget. Skyl og hak dilden, gem lidt til pynt. Kom løg, dild, æg, brød/mælk og peber i skålen og rør godt.
  5. Sæt farsen på køl.
  6. Varm vandet op i en gryde.
  7. Skræl gulerødderne, selleri og kartofler og skær alt i grove stykker. Kog grøntsagerne til de er helt kogt ud.
  8. Varm vand i en anden gryde, tilsæt salt. Kom majsene i det kogende vand og kog dem ca. 6 minutter.
  9. Varm olien på en pande ved god varme. Form frikadellerne, læg dem på panden og brun dem ca. 1 minut på hver side. Skru ned til middel varme og steg dem ca. 3 minutter på hver side. De skal føles ”faste i kødet” når de er færdige.
  10. Tag gryden med rodfrugterne af varmen og hæld kogevandet fra i en skål. Pisk rodfrugterne til en grov mos, smag til med salt, peber og rapsolie. Tilsæt evt. lidt kogevand hvis mosen er for fast.
  11. Skær majskornene fra kolben.
  12. Pluk lidt dild over ved servering.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 25 %
Kulhydrat 41 %
Fedt 34 %
2230 kJ - 533 kcal