Tilberedningstid
Ca. 1½ time
Det skal du bruge
4 personer
500 g hakket okse- eller kalvekød, 8-12 % fedt
2 skiver franskbrød
1 dl mælk
2 tsk salt
1 løg
2 æg
1 bundt dild
1 spsk olie
Tomater:
16 blommetomater
1 tsk salt
1 tsk sukker
Æbleeddike eller anden frugteddike
Mos:
250 g gulerødder
250 g knoldselleri
250 g bagekartofler
1 l vand til kogning
1 spsk rapsolie
4 majskolber
1 l vand til kogning
1 spsk salt
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 120 grader.
- Del blommetomaterne på langs. Læg dem på en bageplade med skærefladen opad, drys med sukker, salt og slut af med at stænke dem med æbleeddike. Bag dem i ovnen ved 120 grader i 1½ time.
- Pil franskbrødet i stykker og lad det trække i mælken ca. ½ time.
- Rør kødet sejt med saltet. Pil og riv løget. Skyl og hak dilden, gem lidt til pynt. Kom løg, dild, æg, brød/mælk og peber i skålen og rør godt.
- Sæt farsen på køl.
- Varm vandet op i en gryde.
- Skræl gulerødderne, selleri og kartofler og skær alt i grove stykker. Kog grøntsagerne til de er helt kogt ud.
- Varm vand i en anden gryde, tilsæt salt. Kom majsene i det kogende vand og kog dem ca. 6 minutter.
- Varm olien på en pande ved god varme. Form frikadellerne, læg dem på panden og brun dem ca. 1 minut på hver side. Skru ned til middel varme og steg dem ca. 3 minutter på hver side. De skal føles ”faste i kødet” når de er færdige.
- Tag gryden med rodfrugterne af varmen og hæld kogevandet fra i en skål. Pisk rodfrugterne til en grov mos, smag til med salt, peber og rapsolie. Tilsæt evt. lidt kogevand hvis mosen er for fast.
- Skær majskornene fra kolben.
- Pluk lidt dild over ved servering.
Energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 25 %
Kulhydrat 41 %
Fedt 34 %
2230 kJ - 533 kcal