Tilberedningstid
Ca. 1½ time
Det skal du bruge
4 personer
400 g nakkekoteletter eller schnitzler, 1 cm tykke skiver
1 tsk gurkemeje
1 spsk fishsauce
1 spsk sukker
20 grillspid
Peanut-sauce
½ dåse kokosmælk, 18-20% fedt, ca. 2 dl
50 g peanuts
1 spsk chilipasta, fx Sambal Oelek
5 limeblade
1 spsk palmesukker eller rørsukker
½-1 spsk fishsauce
Thai agurkesalat
5 spsk riseddike
4 spsk palmesukker eller rørsukker
2 thaiskalotteløg
1 rød chili
1 agurk
Tilbehør
3-4 dl jasminris
Sådan gør du
Skær kødet i strimler med en bredde på ca. 4 cm.
Bland gurkemeje,
fishsauce og sukker i en kraftig plastpose. Fordel kødet i marinaden og læg
posen i køleskabet i 15 minutter - 4 timer.
Sæt kødet på spiddene og grill
dem lige før servering.
Kog kokosmælken ved kraftig varme. Rør jævnlig i
den til den til meget af væsken er fordampet og fedtet skiller.
Rist peanuts
på panden, fjern den mørke skind og blend nødderne til den ønskede
konsistens.
Tilsæt chilipasta til den nedkogte kokosmælk. Riv stænglen af
limebladene og skær dem i meget tynde strimler. Tilsæt limeblade, peanuts,
sukker og fishsauce til kokosmælken. Rør til det er en ensartet masse, smag til
og hæld det i en skål.
Kog eddike, sukker og 1 spsk vand til sukkeret er
opløst. Lad det afkøle. Tilsæt løg i skiver mens blandingen er lun. Køl ned og
tilsæt chili i små tern. Skær agurken igennem to gange på langs, så den er i
kvarte. Skær dem i skiver og kom dem i eddikelagen.
Kog risene.
Tips
- Grisemørbrad kan bruges i stedet for nakkekoteletter og schnitzler.
- Træspid skal ligge i vand nogle timer i forvejen, så de ikke brænder.
- Limeblade kan købes frosne i specialforretninger. Hvis der bruges tørrede limeblade, skal de knuses i små stykker.
- I frisk chili sidder det meste af styrken i mellemvægge og frø. Vil man have en mild chilismag, så brug kun selve frugtkødet.
- Peanut-sauce kan holde sig ca. 1 uge i køleskabet.
- Agurkesalaten kan holde sig nogle dage i køleskabet.
- Råt kød på spid, peanut-sauce og agurkesalat kan laves flere timer i forvejen.
- Læg evt. nødderne i en varm ovn til skallen nemt falder af. Rul skallen af i et rent viskestykke.
Energifordeling
Nu hedder det nakkekotelet fra gris. Tidligere hed udskæringen nakkekotelet fra svin.
Nu hedder det schnitzel af inderlår fra gris. Før hed udskæringen skinkeschnitzel af inderlår fra svin.
Nu hedder det mørbrad fra gris. Før hed udskæringen svinemørbrad.
Næringsindhold pr. person (ca. 580 g af retten):
Energi: 2997 kJ (714 kcal)
protein: 28 g
kulhydrat: 82 g
kostfibre: 3 g
fedt: 30g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 516 kJ (123 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 14 g
kostfibre: 1 g
fedt: 5 g