Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
4 personer
1 culotte af skinke fra gris med ca. 2 mm spæk, 750 g
1 fed hvidløg
frisk salvie
1 tsk kapers
salt
peber
1 spsk olie
4 gulerødder
800 g små kartofler
3 rødløg
200 g svampe, gerne portobello
1 spsk olie
1 dåse flåede, hakkede tomater
1 dl marsala, sherry eller rødvin
Tilbehør
Brød, 200 g
Sådan gør du
Kød
- Skær fedtkanten af culotten.
- Dup kødet tørt med køkkenrulle.
- Hak hvidløg, 2 spsk salvieblade og kapers fint og bland det.
- Lav med en spids kniv 6-8 små stik, ca. 1 cm dybe, fordelt på oversiden af culotten og fyld blandingen i.
- Krydr med salt og peber.
- Grøntsager
- Skær gulerødderne i tynde skiver.
- Halver kartoflerne.
- Skær løgene i både og svampene i store tern.
Kød, fortsat
- Varm olien i gryden ved god varme.
- Brun kødet på begge sider og tag det op.
- Sæt en tandstik eller kødnål i det lave hjørne af culotten - se tegning.
- Tør gryden af med køkkenrulle.
Grøntsager og kød, fortsat
- Hæld olien til grøntsagerne i gryden og svits gulerødder, kartofler, løg og svampe i ca. 2 minutter.
- Tilsæt tomater og marsala og krydr med salt og peber.
- Læg kødet ned mellem grøntsagerne.
- Læg frisk salvie på kødet og lad retten koge under låg ved svag varme i ca. 35 minutter. Bruges stegetermometer, skal centrumtemperaturen være 65-70 grader.
- Smag retten til med salt og peber. Skær culotten i tynde skiver fra hjørnet - se tegning.
- Servér retten med brød til.
Tips
- Mignon af skinke fra gris, klump af skinke fra gris eller inderlår af skinke fra gris kan bruges i stedet for culotte fra gris.
- Når centrumtemperaturen er 65 grader, er kødet rosa. Ved 68-70 grader er det gennemstegt.
- Retten kan laves året rundt og varieres med årstidens grøntsager.
Energifordeling
Nu hedder udskæringen culotte af skinke fra gris. Før hed det skinkeculotte af yderlår fra svin.
Nu hedder det mignon af skinke fra gris. Før hed det skinkemignon fra svin.
Nu hedder det inderlår af skinke fra gris. Før hed det skinkeklump fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 760 g af retten):
Energi: 3057 kJ (731 kcal)
Protein: 48 g
Kulhydrat: 69 g
Kostfibre: 11 g
Fedt: 25 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 404 kJ (97 kcal)
Protein: 6 g
Kulhydrat: 9 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 3 g