Griseskank som klassisk kotelet i fad med vintergrønt

Lækker griseskank af herlig fynsk gris som klassisk kotelet i fad med vintergrønt og persillegranulat. Serveres med kartoffelmos til.

Af Mariann Fischer Boel og Michael Koch | Efterår, Vinter | Hovedretter | Hverdag, Weekend, Sund hverdagsmad


Svineskank af herlig fynsk gris som klassisk kotelet i fad med vintergrønt og persillegranulat

Tilberedningstid

Ca. 2 timer

Det skal du bruge

4-6 personer

2-3 griseskanke uden svær, 2 cm tykke skiver
salt og peber
20 g smør
1-2 spsk hvedemel
1 dåse tomatkoncentrat,70 g
1-2 spsk rosenpaprika
3 dl kalvebouillon
2½ dl piskefløde

Vintergrønt
2 persillerødder
2 gulerødder
2 små porrer
2 salatløg
¼ selleri
8 fed hvidløg
250 g små champignon

Persillegranulat
2 skalotteløg
1 bundt bredbladet persille
1 citron

Tilbehør

Kartoffelmos af 1,5 kg kartofler
2 dl letmælk
25 g smør

Sådan gør du

Griseskank i skiver 
Bestil kødet hos slagteren et par dage i forvejen. Krydr kødet med salt og peber. Brun det i en stor stegegryde, som kan tåle at komme i ovnen. Brun kødet i passende portioner. Læg det brunede kød på et fad. Drys mel i det varme fedt. Lad melet blive gyldent. Tilsæt tomat, paprika, bouillon og fløde. Læg kødet tilbage i gryden, læg låg på og stil den i ovnen ved 160 grader i 1 time.

Vintergrønt
Skær persillerødder, gulerødder og porrer i skrå skiver på ca. 6 cm. Skær løg og selleri i både. Skær hvidløg i skiver.
Tag gryden med kød og sauce ud af ovnen efter 1 time. Tilsæt grøntsagerne på nær champignon. Lad det koge med låg i ca. 5 minutter. Sæt det i ovnen igen i ca. 30 minutter til kødet er mørt og grøntsagerne tilpas kogte. Tilsæt de hele champignon og kog retten igennem i nogle minutter. Smag til med salt, peber og paprika.

Persillegranulat
Hak løg meget fint. Hak persille fint. Riv halvdelen af citronen. Bland det hele, og drys granulatet over retten ved servering.

Tips

  • I stedet for griseskank i skiver kan der bruges bov i 2-3 cm tykke stykker eller nakkekoteletter. Tilberedningstiden er da kun 30-45 minutter, og grøntsagerne kan tilsættes fra start.
  • Retten kan laves dagen i forvejen og opbevares i køleskab.
  • I stedet for kartoffelmos kan serveres løse ris eller brød.

Energifordeling

Nu hedder det skank fra gris. Før hed udskæringen skank fra svin.

Nu hedder det bov fra gris. Før hed udskæringen bov fra svin.

Nu hedder det nakkekoteletter fra gris. Før hed udskæringen nakkekoteletter fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 915 g af retten): 

Energi: 4340 kJ (1033 kcal)

protein: 48 g

kulhydrat: 104 g

kostfibre: 13 g

fedt: 45 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 476 kJ (113 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 11 g

kostfibre: 1 g

fedt: 5 g