Skipperlabskovs af saftigt okse- eller kalvekød

Skipperlabskovs af saftigt ungkvægkød

Af Nanna Simonsen

Det skal du bruge

6 personer

8-900 g okse- eller kalvetykkam eller bov uden ben

150 g magert, letsaltet kogeflæsk
600 g løg

1½ kg store kartofler (fx Folva)
5 laurbærblade
20 peberkorn

Tilbehør

Syltede rødbeder , groft rugbrød og evt. koldt smør
1 bundt purløg (til pynt)

Ca. 2½ time (heraf ca. 30 minutter)


Sådan gør du

Skær kødet i tern 3-4 cm og flæsk og løg i små terninger.

Varm flæsk og løg i en stor tykbundet gryde ved meget lav varme. Lad det klare i det fedt, der smelter af flæsket. Giv det god tid og rør i det jævnligt. Det skal ikke brune. Skær de skrællede kartofler i grove stykker.

Læg kartofler og kød i gryden sammen med laurbærblade og peberkorn. Vend forsigtigt det hele rundt. Tilsæt vand og salt. Væsken skal stå 2/3 op om kød og kartofler. Læg låg på og bring labskovsen i kog. Skru derefter helt ned og lad den simre ved meget svag varme under låg i 1½ -2 timer. Eller til kødet er meget, meget mørt og kartoflerne er næsten moset ud.

Rør jævnligt i skipperlabskovsen undervejs. Hvis den er ved at koge tør tilsættes lidt mere vand. Hvis skipperlabskovsen virker for våd, når den er ved at være færdig, koges den 10 -15 minutter længere, uden låg. Tag gryden af og mos kartofler og kød let med en stor grydeske eller et piskeris. Smag til med salt. Varm evt. skipperlabskovsen igennem.

Server skipperlabskovsen pyntet med klippet purløg med syltede rødbeder, groft rugbrød og evt. koldt smør til.

Tips

Kartoffelsorten til en skipperlabskovs bør være en halvfast eller en fast sort. Ellers koger kartoflerne for meget ud undervejs. Hvis man kun har kartofler, der let koger ud, bør de ikke tilsættes, før kødet har simret i ca. 45 minutter.


energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 22%
Kulhydrat 47%
Fedt 31%
3124 kJ - 747 kcal
Sund hverdagsmad