Det skal du bruge
6 personer
8-900 g okse- eller kalvetykkam eller bov uden ben150 g magert, letsaltet kogeflæsk
600 g løg
1½ kg store kartofler (fx Folva)
5 laurbærblade
20 peberkorn
Tilbehør
Syltede rødbeder , groft rugbrød og evt. koldt smør1 bundt purløg (til pynt)
Ca. 2½ time (heraf ca. 30 minutter)
Sådan gør du
Skær kødet i tern 3-4 cm og flæsk og løg i små terninger.Varm flæsk og løg i en stor tykbundet gryde ved meget lav varme. Lad det klare i det fedt, der smelter af flæsket. Giv det god tid og rør i det jævnligt. Det skal ikke brune. Skær de skrællede kartofler i grove stykker.
Læg kartofler og kød i gryden sammen med laurbærblade og peberkorn. Vend forsigtigt det hele rundt. Tilsæt vand og salt. Væsken skal stå 2/3 op om kød og kartofler. Læg låg på og bring labskovsen i kog. Skru derefter helt ned og lad den simre ved meget svag varme under låg i 1½ -2 timer. Eller til kødet er meget, meget mørt og kartoflerne er næsten moset ud.
Rør jævnligt i skipperlabskovsen undervejs. Hvis den er ved at koge tør tilsættes lidt mere vand. Hvis skipperlabskovsen virker for våd, når den er ved at være færdig, koges den 10 -15 minutter længere, uden låg. Tag gryden af og mos kartofler og kød let med en stor grydeske eller et piskeris. Smag til med salt. Varm evt. skipperlabskovsen igennem.
Server skipperlabskovsen pyntet med klippet purløg med syltede rødbeder, groft rugbrød og evt. koldt smør til.
Tips
Kartoffelsorten til en skipperlabskovs bør være en halvfast eller en fast sort. Ellers koger kartoflerne for meget ud undervejs. Hvis man kun har kartofler, der let koger ud, bør de ikke tilsættes, før kødet har simret i ca. 45 minutter.