Skipperlabskovs med oksekød

Simreret, der er så let at lave. Labskovs smager fantastisk på en blæsende efterårsdag eller en råkold vinteraften. Serveres med smørklatter, groft rugbrød og rødbeder.

Af Nanna Simonsen | Efterår, Vinter | Hovedretter | Hverdag, Weekend


Skipperlabskovs med oksekød

Tilberedningstid

Ca. 2½ time, heraf arbejdstid ca. 1 time

Det skal du bruge

6-8 personer

800-1000 g oksekød (tykkam, bov u. ben, yderlår eller mellemskært) 150-200 g magert, saltet flæsk
2 kg melede kartofler (fx Folva, Estima eller Ukama)
6 store løg (750 g)
3-4 laurbærblade
20 peberkorn
6-7 dl suppe/bouillon, eller vand
salt

Syltede rødbeder:
1,5-2 kg rødbeder
1 spsk. groft salt
6-7 cm skrællet peberrod i tynde skiver

Lage:
3/4 l eddike
300-350 sukker
3 laurbærblade
6 nelliker
20 allehåndefrø
10 peberkorn
2 dildskærme eller ca. 1 1/2 tsk. dildfrø
3 kviste timian
2-3 spsk. groft salt
3 fed hvidløg

Tilbehør

Masser af hakket persille, 350 g syltede rødbeder, 50 g koldt smør, 6-8 tykke skiver groft rugbrød og evt. Worchestershiresauce

Sådan gør du

Kødet
1. Skær oksekødet i terninger på 3-4 cm og flæsket og løget i små terninger. Kom flæsk og løg i en stor gryde og lad det klare og gyldne let over svag varme. Tilsæt laurbærblade, peberkorn, salt, oksekød og væske. Bring det i kog og skru meget langt ned.

2. Skræl kartoflerne og skær dem i grove tern. Kom kartoflerne i retten, når kødet har simret i 20-25 min. Lad det hele småsimre under låg i yderligere godt en time. Eller til kødet er helt mørt og falder fra hinanden, og kartoflerne er næsten moset ud. En smule ikke-mosede kartoffelstykker er dog med til at give retten struktur. Rør i det jævnligt undervejs. Smag til med salt.

Syltede rødbeder
1. Vask rødbederne. Kog dem under låg i vand med salt i, til de er møre (3 kvarter til en time). Hæld kogevandet fra og køl rødbederne i koldt vand.

2. Gnub skindet af og skær dem i skiver. Læg skiverne i rene glas sammen med peberrodsskiverne. Peberroden virker konserverende og giver en god smag.

3. Kog eddike, sukker og krydderier til en lage og smag den til med salt. Pil hvidløgsfeddene, skær dem i skiver og giv dem et opkog i lagen. Fordel hvidløg og krydderier i glassene og hæld forsigtigt lagen ved, lidt ad gangen så glassene ikke sprænger

Tips

En rest skipperlabskovs kan sagtens tåle at blive varmet op og spist næste dag. Så med en stor portion som denne, er der mad til 4 i to dage.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 20%
Kulhydrat 50%
Fedt 30%
3358 kJ - 802 kcal