Rullesteg med tørret frugt og grønkålssalat

Skøn vinterret af ovnstegt bov fra gris med fyld af abrikoser, svesker og aromatiske krydderier. Serveres med kogte kartofler, sauce og salat af selleri, grønkål og hakkede mandler.

Af Sandra Leigh Draznin | Vinter | Hovedretter | Jul, Weekend


Rullesteg med tørret frugt og grønkålssalat

Tilberedningstid

Ca. 2 timer plus iblødsætning i 6 timer eller til næste dag

Det skal du bruge

6 personer

1 rullesteg af bov fra gris, ca. 1 kg 
100 g tørrede abrikoser
100 g svesker
Salt og peber
1 stang vanilje
¼-½ tsk stødt kardemomme
½ tsk stødt muskat
Kødsnor
2½ dl hvidvin
1-2 stjerneanis eller ½ tsk stødt anis
1-2 tsk majsstivelse

Grønkålssalat
½ knoldselleri, ca. 500 g
20 grønkålsblade, ca. 300 g
1 citron
15 mandler

Tilbehør

1,2 kg kogte kartofler

 

Sådan gør du

Læg abrikoser og svesker i blød i ½ l koldt vand i køleskab i 6 timer. Hæld dem op i en si og gem udblødningsvandet.
Dup kødet tørt med køkkenrulle og drys med salt og peber. Flæk vaniljestangen, skrab vaniljekornene ud - gem vaniljestangen til senere - og bland vaniljekornene med abrikoser, svesker, kardemomme og muskat. Fordel fyldet på kødet, rul stegen sammen og snør den.
Læg den i en lille bradepande eller sandkageform. Hæld vinen og 3 dl udblødningsvand ved kødet sammen med vaniljestang og stjerneanis. Sæt kødet midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 180 grader og lad stegen stå i ca. 1½ time. Stik en kødnål i stegen og check om den er gennemstegt - kødsaften skal være klar.
Skær sellerien i tændstiktynde stave og giv dem et opkog i kogende letsaltet vand. Kog grønkålsbladene 1-2 minutter i det samme vand. Snit grønkålsbladene groft og smag til med citronsaft, salt og peber. Vend selleri og groft hakkede mandler i.

Hæld skyen i en gryde, skum evt. for fedt og giv den et opkog. Jævn den med majsstivelse rørt ud i lidt koldt vand. Smag til med salt og peber og si saucen.
Skær kødet i skiver.

Energifordeling

Nu hedder udskæringen rullepølse eller rullesteg af bov fra gris. Før hed det rullepølse eller rullesteg af svinebryst.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 585 g af retten): 

Energi: 2947 kJ (704 kcal)

Protein: 39 g

Kulhydrat: 68 g

Kostfibre: 11 g

Fedt: 26 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 503 kJ (120 kcal)

Protein: 7 g

Kulhydrat: 12 g

Kostfibre: 2 g

Fedt: 4 g