Rugbrødslommer med grøn æggesalat

Rugbrødslommer med grøn æggesalat

Af Helle Brønnum Carlsen | Hele året | Brød og boller, Madpakker | Hverdag, Sund hverdagsmad


Tilberedningstid

-

Det skal du bruge

20 stk. rugbrødslommer - fyld til 2-3 af dem

Dej: 
10 g gær 
7 dl vand 
1 dl kærnemælk 
1 spsk salt 
400 g rugmel 
Ca. 450 g hvedemel 
 
Æggesalat: 
100 g broccoli 
1 spsk mayonnaise 
1 æg 
1-2 spsk A38 (eller andet syrnet mælkeprodukt) 
1/2 bakke karse 
1/4 tsk karry 
salt 
peber

Tilbehør

1-2 salatblade

Sådan gør du

Rugbrødslommer:
Rør gæren ud i vand og kærnemælk. Tilsæt salt og rugmel. Ælt så langsomt hvedemelet i, til konsistensen er som næsten færdig dej, dvs. den må godt hænge en anelse fast på skeen, men den skal dog have dannet klump og slippe skålen. Dæk skålen med plastfilm, og stil den i køleskabet mindst 12 timer og gerne 24 timer.
Hæld dejen ud på meldrysset bord, og del i 20 stykker. Tril til flade boller som en slags pitabrød. Læg brødene på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve 20 min.
Stil pladen midt i en kold ovn, der stilles på 225 grader, og anbring en lille skål med vand i bunden af ovnen. Bag ca. 15-20 min., til de lyder hult ved bank mod bunden.
Er velegnede til frysning.

Æggesalat (til 2-3 rugbrødslommer):
Kog broccolien i små stykker med ganske lidt vand og lidt salt i ca. 10 min. til de er helt supermøre. Mos dem eller blend dem med mayonnaisen, til det er lysegrønt og jævnt. Kog ægget hårdt i 10 min., og hak det groft. Bland det med den grønne mayonnaise og A38 og smag til med masser af friskklippet karse og lidt karry, salt og peber.
Kan opbevares 1 døgn i køleskabet i en lille tætsluttende beholder.

Fyld æggesalat i de afkølede rugbrødslommer med friske salatblade, og pak forsvarligt ind.

Tips

  • Man kan også udelade broccolien og holde sig til den klassiske æggesalat, men der er fantastisk mange gode ting i broccoli (bl.a. B-vitaminer, jern og fibre), og når man blender dem, så smager de ikke så voldsomt, og måske kan dit barn få lyst til at spise mere grønt, hvis grønt bliver en brugt farve.
  • Rugbrødslommerne kan også fyldes med f.eks. kylling eller tunsalat.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold
Energiindhold i én rugbrødslomme med grøn æggesalat 2411 kJ (579 kcal) 
Protein 16%
Kulhydrat 46%
Fedt 34%

Energiindhold pr. rugbrødslomme 630 kJ (151 kcal)
Protein 12%
Kulhydrat 79%
Fedt 5%