Rødbedeben og kartoffelmos med peberrod

Lækker anretning med revelsben fra gris i rødbedeglasering. Tilbehør er kartoffelmos krydret med peberrod og syltede tyttebær.

Af Erwin Lauterbach | Efterår, Vinter | Hovedretter | Hverdag, Jul, Weekend


Rødbedeben og kartoffelmos med peberrod

Tilberedningstid

Ca. 1¼ time

Det skal du bruge

4 personer

Ca. 2½ kg ribben eller andre ben
Salt
10 hele sorte peberkorn
2 laurbærblade
1 løg
1 nellike

Rødbeder
4-6 mellemstore rødbeder, ca. 600 g
2 fed hvidløg
1 skalotteløg
Purløg

Glasering
1½ spsk brun farin
Ca. ½ dl frugt - eller vineddike
Evt. tabasco

Kartoffelmos
800 g bagekartofler
Frisk peberrod
1½ dl yoghurt 10% eller fromage frais 0,3%

Tilbehør

  • Syltede tyttebær

Sådan gør du

Del benene i passende stykker. Kog dem møre i vand med krydderierne ca. ½ time.

Kog rødbederne i letsaltet vand til de er møre, ca. 45 minutter. Gnid skindet af og tag 200 g fra til glasering. Skær resten i skiver, krydr med salt og peber og drys med finthakket løg og purløg.

Blend de 200 g rødbeder til en lind puré med farin og vineddike. Smag til med salt, peber og evt. tabasco.
Smør glaseringen på de kogte ben og læg dem på bagepapir på en bageplade og sæt dem ca. 20 minutter i en 225 grader varm ovn.

Skær kartoflerne i mindre stykker og kog dem møre. Hæld kogevandet fra i en skål. Mos kartoflerne, evt. med en anelse af kogevandet. Krydr med revet peberrod, salt og peber. Vend kold yoghurt i mosen uden at røre den helt ud.

Tips

  • Husk våde servietter/vaskeklude til mund og fingre.
  • Lav evt. din egne syltede tyttebær. Kog 1 l tyttebær med 400 g sukker og 2½ dl vand under låg i 20 minutter. Brug syltesukker, hvis konsistensen skal være fast. Syltede tyttebær holder sig længe på køl.
  • Tranebær kan bruges på samme måde som tyttebær.
  • Frugteddiker er fx eddiker af æble, blomme, hyldeblomst eller hindbær.

Energifordeling

Nu hedder udskæringen revelsben i skiver af bryst fra gris. Før hed det revelsben af bryst i skiver fra svin.

Nu hedder udskæringen ribben af kam fra gris. Før hed det ribben af svinekam.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 890 g af retten): 

Energi: 7246 kJ (1725 kcal)

Protein: 75 g

Kulhydrat: 63 g

Kostfibre: 8 g

Fedt: 130 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 815 kJ (194 kcal)

Protein: 9 g

Kulhydrat: 7 g

Kostfibre: 1 g

Fedt: 15 g