Risalamande med kirsebærsauce

Hemmeligheden bag en god risalamande er masser af mandler og en god vaniljestang. En sikker vinder blandt alle julens desserter.

Af Louise Dandanell Ørsted | Vinter | Desserter | Fest, Jul, Gæster


Risalamande med kirsebærsauce

Tilberedningstid

Ca. 1 time

Det skal du bruge

6 personer

1dl vand
1 dl grødris, 85 g
5 dl let- eller sødmælk
1 vaniljestang
1 knivspids salt

100 g mandler
1spsk sukker
2 dl piskefløde

1 glas kirsebær
2 tsk kartoffelmel

Sådan gør du

  1. Hæld vandet i en gryde og bring det i kog. Hæld risene i og rør rundt til de har suget væsken.
  2. Hæld mælken i og rør i gryden til mælken koger.
  3. Skru ned til svag varme og lad grøden koge færdig under låg i ca. 40 minutter.
  4. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Læg kornene til side til senere.
  5. Tilsæt den flækkede vaniljestang.
  6. Rør i grøden undervejs. Tag låget af og lad det simre videre i 5 minutter.  Smag til med en smule salt og køl grøden af.
  7. Hæld mandlerne i en skål. Hæld kogende vand over. Lad dem stå et par minutter og gentag med kogende vand. Hæld vandet væk og smut hinderne af. Hak mandlerne groft.
  8. Smag grøden til med vaniljekorn og sukker.
  9. Pisk fløden til skum og bland den og de hakkede mandler i den kolde grød.
  10. Kog kirsebærrene op. Rør kartoffelmelet ud i 2 spsk koldt vand.
  11. Fjern kirsebærrene fra varmen og hæld jævningen i under omrøring, til kirsebærsovsen har den ønskede konsistens. Server saucen varm eller kold.

 

Tips

  • Hvis du koger risengrød til både risengrød og ris a la mande, skal du vente med at tilsætte vaniljestangen, til du har taget grød fra til ris a la mande.
  • Tilbered gerne risengrøden dagen før. Så er det hurtigt at lave det sidste klar på dagen, hvor du måske allerede har mange andre ting at se til.
  • Smag grøden til og bland mandlerne i tidligt på dagen, men vent med at piske flødeskum og blande det i grøden, til den skal serveres. 
  • Portionen svarer ca. til de ruller risengrød, man kan købe færdigkogt, de er ofte lidt søde, så man skal holde igen med sukkeret. 
  • Færdiglavet kirsebærsauce er et udmærket alternativ.
  • Da der er mange børn, der ikke bryder sig om mandler, kan man lave en portion uden mandler til børn.
  • Æblemos smagt til med kanel eller syltede blommer smager også godt til ris a la manden. 
  • Rist evt. mandelflagerne, det giver en ekstra intensiv smag. 
  • Har du et glaslåg, er det rigtig godt at bruge, når man koger risengrød. Så kan man nemlig følge med i, om grøden står og småbobler, som den skal. 
  • Bland Amarena kirsebær i de danske kirsebær, de giver en ekstra fin marcipansmag.
  • Bruger du skummetmælk brænder grøden nemt på.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person

Protein 8%
Kulhydrat 48%
Fedt 44%
1755 kJ – 420 kcal