Tilberedningstid
Ca. 1½ time, heraf arbejdstid ca. 1 time
Det skal du bruge
4 personer
10-12 ribsteaks uden svær eller spareribs
Barbecuesauce
1 skalotteløg
1 kvist timian
1 laurbærblad
2 fed hvidløg
1 lille rød chili
2 spsk honning
½ spsk paprika
1 lille stykke baconsvær
2 spsk tomatpuré
Marinade til grøntsager
1 lille grøn chili
1 fed hvidløg
5 kviste frisk koriander
1 lime
1 spsk thailandsk fishsauce
1 spsk sojasauce
½ dl olivenolie
Grøntsager
1 aubergine
1 stor squash
2-4 røde peberfrugter
Olie
Salt og peber
Brød med mozzarella
4 skiver hvidt hvedebrød
1 pakke frisk bøffelmozzarella, 125 g
Olivenolie
Sådan gør du
Hak skalotteløg og bland det
i en gryde med de øvrige ingredienser samt 2 dl vand. Kog under omrøring til
det har konsistens som ketchup. Pres saucen gennem en sigte og stil den til
side.
Fjern chiliens frø og mellemvægge og hak
den fint. Hak hvidløg og koriander fint. Riv skallen af limen og pres saften.
Bland det hele med resten af ingredienserne.
Når
kullene er hvidglødende, skrabes de til side, således at de kun dækker halvdelen
af grillens bagkant. På denne måde undgås fedtdryp i kullene, flammer og tyk fed
røg. Alt det grill ikke skal være.
Pensl grillristen med olie og
steg ribsteaks på den del af risten, som ikke er direkte over kullene. Hold
risten hævet over kullene til middel varme og vend ribsteaks hyppigt, så de får
fordelt varmen ligeligt på alle sider.
Stegetiden varierer. Ribsteaks
steges ca. 8 minutter i alt, spareribsene steges ca. 20 minutter. Skær evt. i
kødet for at se, om det er gennemstegt. Pensl først kødet med barbecuesauce, når
det mangler at blive vendt på grillen de sidste par gange. Så bliver det
glaseret og ikke branket. Sæt kødet til side.
Skær
grøntsagerne i lange tykke skiver.
Pensl dem med olie og steg dem gyldne og
møre på grillen. Læg dem taglagt i et fad. Hæld marinaden over og drys med salt
og peber.
Rist til sidst brødskiverne gyldne på den ene side. Vend
dem og læg en skive mozzarella på brødskiverne, så mozzarellaen kan smelte let,
mens brødet steger færdigt. Servér brødet dryppet med en god olivenolie og
krydret med salt og peber.
Tips
- Barbecuesauce kan gemmes i køleskab i en uge.
- Peberfrugter bliver ekstra lækre, hvis skindet fjernes. Det gøres nemmest under grill i ovnen. Skær peberfrugterne i kvarte og læg dem på bagepladen med skindet opad. Grill til de er helt sorte. Tag dem ud af ovnen. Dæk dem med en frostplastpose. Når de er lune, kan skindet nemt fjernes med en kniv.
- Baconsvær tilsættes for at give en lidt røget smag. 1 skive bacon kan bruges i stedet.
- Ribsteaks er skåret af kogestykke. Spareribs (revelsben i skiver) er skåret af stegestykke og med 1 ben på hver skive. Ribsteaks har kort stegetid, mens spareribs skal stege længe og derfor med fordel kan koges ca. 30 minutter og herefter grilles 3-4 minutter på hver side, i alt 8 minutter.
- Bøffelmozzarella kan erstattes af frisk komælksmozzarella.
Vinforslag
Øl. Serveringstemperatur 8-10 grader. Eller Zinfandel. Serveringstemperatur 18 grader.
Energifordeling
Nu hedder det ribsteaks af kogestykke fra gris. Før hed udskæringen ribsteaks af kogestykke fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 770 g af retten):
Energi: 4103 kJ (982 kcal)
protein: 76 g
kulhydrat: 42 g
kostfibre: 8 g
fedt: 55 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 531 kJ (127 kcal)
protein: 10 g
kulhydrat: 5 g
kostfibre: 1 g
fedt: 7 g