Ribollita med bønner, saltet citron og grisekæbe

Der er mange variationer af Ribollita, som er en berømt toscansk suppe fuld af smag og vintergrøntsager. De vigtigste ingredienser inkluderer altid bønner og billige grøntsager såsom kål, gulerod, selleri, kartofler og løg.

Af Mikkel Karstad | Vinter | Hovedretter | Weekend


Ribollita med bønner, saltet citron og grisekæbe

Tilberedningstid

Ca. 1 time og 10 minutter

Det skal du bruge

4 personer

Ribollita
200 g cannellini bønner eller andre hvide bønner
4 grisekæber
2 løg, 220 g
4 gulerødder, 300 g
2 stængler bladselleri, 60 g
2 store kartofler, 270 g
2 fed hvidløg
10 kviste timian
1 dl smagsneutral olie
2 spsk tomatpuré, koncentreret
½ savoykål, 350 g
2 håndfulde palmekål, 50 g
1 saltet citron (kan købes i specialbutik eller laves efter opskriften nedenfor)
Salt og friskkværnet peber

Tilbehør

  • 4 skiver (daggammelt) surdejsbrød
  • 1 dl olivenolie
  • 50 g revet parmesan

Sådan gør du

Ribollita

Dagen inden: Læg bønner i blød i koldt vand natten over. Bruger du bønner fra dåse, skal du bruge 400 g, og de skal ikke udblødes.

  1. Skyl bønner og kom dem i en gryde med frisk vand, så det dækker.
  2. Kog dem i 45-60 minutter til de er møre og stadig har lidt bid. Tag gryden af varmen, og lad bønnerne trække færdig i kogevandet.
  3. Skær grisekæber ud i grove tern på ca. 2×2 cm.
  4. Kom kæberne i en skål, drys med lidt salt, og lad dem trække i 15-20 minutter.
  5. Rens løg, gulerødder, selleri og kartofler og skær dem i mundrette stykker.
  6. Pil hvidløg og timianblade af stilkene, og hak begge dele helt fint.
  7. Kom smagsneutral olie i en stegegryde, varm op ved høj varme, kom tern af grisekæber i, og lad dem stege et par min til de har fået flot farve.
  8. Tilsæt timian og hvidløg, og lad det stege yderligere 1 minut. Tilsæt løg, gulerødder, selleri og kartofler og lad det stege 4-5 min, så det hele falder lidt sammen. Krydr med salt og friskkværnet peber.
  9. Kom tomatpuré og vand i gryden, så det dækker med ca. 2 cm over grøntsagerne.
  10. Bring i kog, og lad suppen simre under låg i 30 minutter.
  11. Skær kålen i strimler, og tilsæt suppen. Læg låg på gryden, og lad suppen simre i yderligere 15 minutter.
  12. Tilsæt bønner, og lad suppen simre yderligere 10 minutter, smag til med salt og friskkværnet peber og finthakket saltet citron.
  13. Kom olivenolie og lidt salt på brødskiver, og grill dem på grillpande eller i ovnen, til de er gyldne og sprøde.
  14. Server den varme suppe med revet parmesan på toppen og grillet brød.

Saltede citroner

  1. Vask usprøjtede citroner, og prik dem 8-10 gange hver med en kniv, så salt kan trænge igennem til citronkød.
  2. Kom citronerne i et stort sylteglas, og pres dem godt sammen. Fyld groft salt på, så det dækker, og luk låget til.
  3. Lad citronerne blive i glasset i 3-4 uger, inden de tages i brug.

 

Tips

Energifordeling

Nu hedder det grisekæber. Tidligere hed udskæringen svinekæber.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 655 g af retten): 

Energi:  4062kJ (967 kcal)

protein: 44 g

kulhydrat: 62 g

kostfibre: 24 g

fedt: 56 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 621 kJ (148 kcal)

protein: 7 g

kulhydrat: 10 g

kostfibre: 4 g

fedt: 9 g