Tilberedningstid
Ca. 1 time og 10 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Ribollita
200 g cannellini bønner eller andre hvide bønner
4 grisekæber
2 løg, 220 g
4 gulerødder, 300 g
2 stængler bladselleri, 60 g
2 store kartofler, 270 g
2 fed hvidløg
10 kviste timian
1 dl smagsneutral olie
2 spsk tomatpuré, koncentreret
½ savoykål, 350 g
2 håndfulde palmekål, 50 g
1 saltet citron (kan købes i specialbutik eller laves efter opskriften nedenfor)
Salt og friskkværnet peber
Tilbehør
- 4 skiver (daggammelt) surdejsbrød
- 1 dl olivenolie
- 50 g revet parmesan
Sådan gør du
Ribollita
Dagen inden: Læg bønner i blød i koldt vand natten over. Bruger du bønner fra dåse, skal du bruge 400 g, og de skal ikke udblødes.
- Skyl bønner og kom dem i en gryde med frisk vand, så det dækker.
- Kog dem i 45-60 minutter til de er møre og stadig har lidt bid. Tag gryden af varmen, og lad bønnerne trække færdig i kogevandet.
- Skær grisekæber ud i grove tern på ca. 2×2 cm.
- Kom kæberne i en skål, drys med lidt salt, og lad dem trække i 15-20 minutter.
- Rens løg, gulerødder, selleri og kartofler og skær dem i mundrette stykker.
- Pil hvidløg og timianblade af stilkene, og hak begge dele helt fint.
- Kom smagsneutral olie i en stegegryde, varm op ved høj varme, kom tern af grisekæber i, og lad dem stege et par min til de har fået flot farve.
- Tilsæt timian og hvidløg, og lad det stege yderligere 1 minut. Tilsæt løg, gulerødder, selleri og kartofler og lad det stege 4-5 min, så det hele falder lidt sammen. Krydr med salt og friskkværnet peber.
- Kom tomatpuré og vand i gryden, så det dækker med ca. 2 cm over grøntsagerne.
- Bring i kog, og lad suppen simre under låg i 30 minutter.
- Skær kålen i strimler, og tilsæt suppen. Læg låg på gryden, og lad suppen simre i yderligere 15 minutter.
- Tilsæt bønner, og lad suppen simre yderligere 10 minutter, smag til med salt og friskkværnet peber og finthakket saltet citron.
- Kom olivenolie og lidt salt på brødskiver, og grill dem på grillpande eller i ovnen, til de er gyldne og sprøde.
- Server den varme suppe med revet parmesan på toppen og grillet brød.
Saltede citroner
- Vask usprøjtede citroner, og prik dem 8-10 gange hver med en kniv, så salt kan trænge igennem til citronkød.
- Kom citronerne i et stort sylteglas, og pres dem godt sammen. Fyld groft salt på, så det dækker, og luk låget til.
- Lad citronerne blive i glasset i 3-4 uger, inden de tages i brug.
Tips
-
Opskriften er fra SMÆK PÅ SMAGEN. Se mere på www.smækpåsmagen.dk
Energifordeling
Nu hedder det grisekæber. Tidligere hed udskæringen svinekæber.
Næringsindhold pr. person (ca. 655 g af retten):
Energi: 4062kJ (967 kcal)
protein: 44 g
kulhydrat: 62 g
kostfibre: 24 g
fedt: 56 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 621 kJ (148 kcal)
protein: 7 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 4 g
fedt: 9 g