Ribbenssteg med rødkål - som middagsret

Ribbenssteg med rødkål - som middagsret

Af Anne Skovgaard-Petersen | Efterår, Vinter | Frokost, Hovedretter | Jul


Ribbenssteg med rødkål - til frokost

Tilberedningstid

Ca. 1½ time

Det skal du bruge

4 personer

1-1,2 kg ribbenssteg
1 spsk groft salt
2 laurbærblade
3 dl bouillon eller vand
saucejævner
evt. kulør

Gammeldags rødkål
1 lille rødkål, ca. 1 kg
25 g smør
1 dl eddike
2 dl ribssaft
ca. ¾ dl sukker

Tilbehør

1 kg kartofler

Sådan gør du

Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Drys kødet med salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Kom laurbærblade ned mellem sværene. Hæld bouillon i en lille bradepande. Læg stegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så lige som muligt.

Sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1½ time, til kødet er gennemstegt. Skulle sværen ikke være helt sprød, så brun stegen efter ved 250 grader. Tag stegen ud af ovnen.
Si skyen op i en gryde og lad den stå et øjeblik. Skum fedtet af. Varm skyen op og jævn med saucejævner. Smag til med salt og peber.

Snit kålen fint og svits den i smør i en gryde. Tilsæt eddike når kålen er faldet lidt sammen. Kog ved kraftig varme nogle minutter uden låg. Tilsæt ribssaft, salt og sukker. Kog kålen under låg ved svag varme i ca. 1 time. Smag til med sukker og evt. mere salt.
Kog kartoflerne.

Tips

  • Hvis slagteren har ridset stegen så gå den efter, nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
  • Rødkål kan koges nogle dage i forvejen eller rester kan gemmes i køleskabet, da kogt rødkål kan holde sig i ca. 1 uge.
  • Energifordeling

    Nu hedder det bryst, kogestykke med ben - ribbenssteg af bryst fra gris. Før hed udskæringen svinebryst, kogestykke med ben - ribbenssteg af svinebryst fra svin.

     


    Næringsindhold pr. person  (ca. 980 g af retten): 

    Energi: 5904 kJ (1406 kcal)

    protein: 62 g

    kulhydrat: 109 g

    kostfibre: 9 g

    fedt: 79 g

     


    Energiindhold pr. 100 g:

    Energi: 600 kJ (143 kcal)

    protein: 6 g

    kulhydrat: 11 g

    kostfibre: 1 g

    fedt: 8 g