Det skal du bruge
6 personer
1dl vand1 dl grødris, 85 g
5 dl let- eller sødmælk
1 vaniljestang
1 knivspids salt
100 g mandler
1spsk sukker
2 dl piskefløde
1 glas kirsebær
2 tsk kartoffelmel
Ca. 1 time
Sådan gør du
- Hæld vandet i en gryde og bring det i kog. Hæld risene i og rør rundt til de har suget væsken.
- Hæld mælken i og rør i gryden til mælken koger.
- Skru ned til svag varme og lad grøden koge færdig under låg i ca. 40 minutter.
- Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Læg kornene til side til senere.
- Tilsæt den flækkede vaniljestang.
- Rør i grøden undervejs. Tag låget af og lad det simre videre i 5 minutter. Smag til med en smule salt og køl grøden af.
- Hæld mandlerne i en skål. Hæld kogende vand over. Lad dem stå et par minutter og gentag med kogende vand. Hæld vandet væk og smut hinderne af. Hak mandlerne groft.
- Smag grøden til med vaniljekorn og sukker.
- Pisk fløden til skum og bland den og de hakkede mandler i den kolde grød.
- Kog kirsebærrene op. Rør kartoffelmelet ud i 2 spsk koldt vand.
- Fjern kirsebærrene fra varmen og hæld jævningen i under omrøring, til kirsebærsovsen har den ønskede konsistens. Server saucen varm eller kold.
Tips
- Hvis du koger risengrød til både risengrød og ris a la mande, skal du vente med at tilsætte vaniljestangen, til du har taget grød fra til ris a la mande.
- Tilbered gerne risengrøden dagen før. Så er det hurtigt at lave det sidste klar på dagen, hvor du måske allerede har mange andre ting at se til.
- Smag grøden til og bland mandlerne i tidligt på dagen, men vent med at piske flødeskum og blande det i grøden, til den skal serveres.
- Portionen svarer ca. til de ruller risengrød, man kan købe færdigkogt, de er ofte lidt søde, så man skal holde igen med sukkeret.
- Færdiglavet kirsebærsauce er et udmærket alternativ.
- Da der er mange børn, der ikke bryder sig om mandler, kan man lave en portion uden mandler til børn.
- Æblemos smagt til med kanel eller syltede blommer smager også godt til ris a la manden.
- Rist evt. mandelflagerne, det giver en ekstra intensiv smag.
- Har du et glaslåg, er det rigtig godt at bruge, når man koger risengrød. Så kan man nemlig følge med i, om grøden står og småbobler, som den skal.
- Bland Amarena kirsebær i de danske kirsebær, de giver en ekstra fin marcipansmag.
- Bruger du skummetmælk brænder grøden nemt på.