Potée Champenoise med grisekød

Lækker simremad med griseskank, kogestykke, pølser og masser af bønner og grønt.

Af Philippe Houdet | Efterår, Vinter | Hovedretter | Gæster, Weekend, Fest


Potée Champenoise med svinekød

Tilberedningstid

Ca. 3½ time, heraf arbejdstid ca. 45 minutter plus 10 timer til i blødsætning af bønner

Det skal du bruge

8 personer

1 sprængt griseskank 
800 g sprængt kogestykke
8 sønderjyske kålpølser
2 dl hvide bønner
4-6 store eller 8-12 små gulerødder
4-6 store eller 8-12 små majroer
2 porrer eller 8 forårsløg
1-2 savoykål
kødsnor
persille
salt

Boller, 20 stk.
20 g gær
6 dl vand
1 spsk salt
900-1000 g hvedemel (15-17 dl)
1 æg

Sådan gør du

Kødet
Bestil kødet hos slagteren 2-3 dage i forvejen.
Sæt bønnerne i blød i rigeligt koldt vand. Stil dem i køleskab 10-12 timer, før de skal bruges.
Sæt svineskank og kogestykke over i en gryde i koldt vand, så det netop dækker kødet - 1½-2 l vand. Bring vandet i kog. Fjern skummet. Lad kødet koge ved svag varme under låg i ca. 1½ time. Mærk om kogestykket er kogt, så kødet slipper evt. ben og brusk.
Tag kogestykket op på en tallerken.
Hæld iblødsætningsvandet fra bønnerne og kom dem i suppen, hvor de skal koge med ca. 1½ time. Når bønnerne har kogt med i 1 time, tilsættes de rensede grøntsager.
Porrerne/forårsløgene bindes sammen med en kødsnor. Kålen skæres i kvarte. Grøntsagerne tages op efter ca. ½ time.
Pølserne kommes i suppen og koger med, til de er netop kogte. Kogestykket lægges i suppen, så kødet kan blive varmt igen.
Griseskanken skal koge i alt ca. 3 timer for at være mør. Griseskank, kogestykke og pølser tages op. 
Suppen smages evt. til med lidt salt. Servér suppen med de hvide bønner i en suppeskål eller en dyb tallerken. Drys med persille. Kødet og grøntsagerne skæres i passende stykker og serveres på en flad tallerken sammen med pølsen.

Boller
Opløs gæren i vand, som har stuetemperatur. Tilsæt saltet og halvdelen af melet. Kom mere mel i dejen. Ælt dejen godt. Lad dejen hæve i ca. 1 time.
Ælt dejen godt igennem og form 20 boller. Lad dem hæve på bagepladen i ca. 30 minutter. Pensl med æggeblomme eller sammenpisket æg, drys evt. med mel og lav en ridse i hver bolle.
Bag bollerne ved 225 grader i 15-20 minutter.
Bank på et par af bollerne - hvis det lyder hult, er de bagt.

Tips

  • I stedet for kålpølser kan bruges andre kogepølser.

Energifordeling

Nu hedder det skank fra gris. Tidligere hed udskæringen svineskank fra svin.

Nu hedder det kogestykke fra gris. Tidligere hed det kogestykke fra svin.

Nu hedder det hakket kød fra gris. Tidligere hed udskæringen hakket kød fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 745 g af retten): 

Energi: 5029 kJ (1197 kcal)

protein: 65 g

kulhydrat: 108 g

kostfibre: 16 g

fedt: 54 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 673 kJ (160 kcal)

protein: 9 g

kulhydrat: 14 g

kostfibre: 2 g

fedt: 54 g