Porkanoff med grøn mos

Stroganoff med grisenakke må blive til porkanoff. Efterårets eller vinterens skønneste, fyldige simreret. Der er skruet lidt ned for kødet og op for linser og grøntsager. Du får stadig fuld umami valuta fra kødet, svampe og tomater og power på smagen fra varme krydderier. Den fine grønne mos supplerer retten godt, og ingredienserne sammen giver dig kødfaktor, som øger optagelsen af jern og zink.

Af Puk Maia Holm-Søndergaard, Hanne Castenschiold | Hele året | Hovedretter, Kødfaktor | Weekend


Tilberedningstid

Ca. 30 minutter + 1 times kogetid

Det skal du bruge

6 personer

Stroganoff med gris ”Porkanoff"
150 g belugalinser

¼ nakkefilet af gris, ca. 400 g eller 2 store nakkekoteletter, 2 cm tykke

½ dl hvedemel

2 tsk salt

1 tsk cayennepeber

2 spsk rapsolie

1 knivspids spidskommen

¼ tsk røget paprika eller karry

250 g svampe, fx champignon eller portobello

3 gulerødder, ca. 250 g

4 fed hvidløg

3 kviste timian

300 g perleløg – evt. fra frost

1 spsk koncentreret tomatpuré

3 dl vand

1 bouillonterning

1 dl madlavningsfløde 8 %

evt. saucejævner

Kartoffel-/broccolimos
1 kg kartofler

1 broccoli, 300 g

2 dl minimælk

2 tsk smør

Pynt
½ bundt persille

Sådan gør du

  1. Kog belugalinser efter anvisning på pakken
  2. Skær kødet i store tern på 2-3 cm
  3. Bland mel, salt, peber og cayennepeber og vend kødet i melblandingen, så det lige sætter sig
  4. Varm olie i en gryde ved god varme. Svits spidskommen og paprika 
  5. Brun kødet på alle sider 3-4 minutter i alt. Det skal syde, når kødet rammer gryden
  6. Tag kødet op
  7. Rens svampe og skær dem i halve eller kvarte, hvis de er store
  8. Skræl gulerødder og skær dem i mindre stykker, evt. på skrå
  9. Pil og hak hvidløg
  10. Skyl timian
  11. Brun perleløg, svampe, gulerødder og hvidløg i gryden
  12. Tilsæt kødet sammen med tomatpuré, vand, bouillonterning, kogte belugalinser og timiankviste
  13. Lad retten simre ved svag varme under låg i ca. 1 time til kødet er mørt
  14. Tilsæt fløde. Kog et par minutter og smag til med salt og peber 
  15. Jævn eventuelt saucen, hvis den er for tynd
     

Kartoffel-/broccolimos 

  1. Skræl kartofler og skær dem i tern. Kog dem i usaltet vand til de er helt møre, ca. 20 minutter. Hæld vandet fra
  2. Kog broccoli mør og blend den
  3. Mos kartofler og hæld mælk i, lidt ad gangen, mens du pisker i mosen
  4. Tilsæt broccoli og smør og pisk til mosen har en glat konsistens. Smag til med salt
  5. Skyl og hak persille og drys den på ved servering

Energifordeling

Nu hedder det nakkefilet fra gris.  Tidligere hed udskæringen nakkefilet fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 575 g af retten): 

Energi: 2154 kJ (513 kcal)

protein: 29 g

kulhydrat: 53 g

kostfibre: 13 g

fedt: 18 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 374 kJ (89 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 2 g

fedt: 3 g

 

Kødfaktor 15-50 g kød pr. person