Tilberedningstid
Ca. 3 timer
Det skal du bruge
20 personer
1 slag til rullesteg med svær ca. 2 kg
Salt og peber
1-2 skalotteløg
2 fed hvidløg
1 spsk olie
50 g lyst brød uden skorpe
1 æggehvide
75 g tranebær
2 appelsiner
1 stilk rosmarin
Kødnåle
Kødsnor eller bomuldssnor
Tilbehør
Salat ca. 750 g
Brød ca. 1 kg
Sådan gør du
Rids sværen med en skarp kniv i 2 cm's bredde på skrå og derefter vinkelret, så der opstår et rudemønster. Gnid salt ned mellem sværene og krydr kødsiden med salt og peber.
Hak skalotteløg og hvidløg fint og steg dem bløde og blanke i en lille gryde med olie. Tag gryden af varmen og tilsæt revet brødkrumme, æggehvide, tranebær, fintrevet appelsinskal og appelsinkødet i små tern. Krydr med finthakket rosmarin, salt og peber.
Læg kødet på et skærebræt med sværen nedad. Læg frugtfyldet langs midten af kødstykket.
Løft det forsigtigt op i en rugbrødsform. Sæt kødnåle i som vist på foto.
Snør nu stramt med kødsnor.
Læg stegen på en rist over en bradepande med bagepapir eller stanniol for at lette rengøringen.
Sæt stegen midten af en kold ovn.
Tænd på 200 grader. Lad den stege 2-2½ time. Vend jævnligt stegen, så den bliver sprød på alle sider.
Den er nemmest at skære, hvis den ikke er meget varm.
Tips
- Sværen kan også ridses, som en almindelig flæskesteg med ½ cm mellem ridserne.
- Rester af stegen kan bruges til frokost og sandwich.
- Kødet kan saltes 6-24 timer, før stegen rulles. Det skal opbevares i køleskab.
- Stegen kan tilberedes ved lavere temperatur og så skru op på 250 grader til sidst for at gøre den sprød hele vejen rundt. Pas på den ikke bliver for mørk. Sværen bliver kun boblende, hvis temperaturen kommer op på 225 -250 grader.
- Bemærk at de øverste kødlag på slaget er meget lyst kød, som af nogle opfattes som fedt. På det rå kød er det meget nemmere at se hvad der er fedt og kød.
Energifordeling
Nu hedder det grisebryst, slag af gris. Før hed udskæringen grisebryst, svineslag.
Næringsindhold pr. person (ca. 210 g af retten):
Energi: 1536 kJ (367 kcal)
Protein: 23 g
Kulhydrat: 31 g
Kostfibre: 3 g
Fedt: 16 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 725 kJ (173 kcal)
Protein: 11 g
Kulhydrat: 15 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 8 g