Pocheret grisemørbrad med æble-rødløgskompot og sveskesauce

Delikat pocheret grisemørbrad svøbt i persille og bacon med æble-rødløgskompot og sveskesauce. Serveres med kogte kartofler eller selleri - eller halvt af hver.

Af Erwin Lauterbach | Efterår, Vinter | Hovedretter | Hverdag, Weekend, Sund hverdagsmad


Pocheret svinemørbrad med æble-rødløgskompot og sveskesauce

Tilberedningstid

Ca. 1 time

Det skal du bruge

4 personer

1 afpudset grisemørbrad, ca. 500 g
Peber
8-10 tynde skiver bacon
½ bundt persille
Film og evt. stanniol

Æble-rødløgskompot
2 madæbler, fx Belle de Boskop
2 rødløg
1 tsk rapsolie
2 spsk æblejuice
Salt
½ bundt purløg

Sveskesauce
16 svesker uden sten
1 dl æblejuice
1 nellike
½ laurbærblad eller lidt bladselleritop

Tilbehør

800 g kogte kartofler eller selleri, eller halvt af hver

Sådan gør du

Æble-rødløgskompot

  1. Del æblerne og fjern kernehuset.
  2. Halver løgene.
  3. Skær æbler og løg i 2-3 mm tynde skiver.
  4. Bland æbler og løg sammen med olie, juice og salt i en gryde ved god varme, dæk med låg.
  5. Skru ned på svag varme efter nogle minutter, og lad det stå i ca. 45 minutter, til æbler og løg er "smeltet" sammen.
  6. Rør ikke i gryden.
  7. Klip purløgen fint og pynt med den.

Kødet

  1. Fjern sølvsenen på mørbraden, hvis den ikke er fjernet.
  2. Dup kødet tørt med køkkenrulle og krydr med peber.
  3. Læg baconskiverne tæt sammen på et stykke film.
  4. Fordel den hakkede persille over baconen.
  5. Buk spidsen på mørbraden, så den er lige tyk over det hele.
  6. Læg den oven på bacon med persille og rul det sammen.
  7. Pak filmen tæt om kødet. Pak evt. stanniol uden om filmen.
  8. Kom mørbraden i kogende vand.
  9. Bring vandet i kog igen, skru ned til svag varme og kog i 5 minutter.
  10. Tag gryden fra varmen og lad den stå i ca. 30 minutter.
  11.  Centrumtemperaturen skal være 62-65 grader.

Sveskesauce

  1. Kog sveskerne i æblejuicen tilsat krydderierne i en gryde med låg.
  2. Tag sveskerne op, når de er møre.
  3. Blend fire svesker og al væsken.
  4. Bland puréen med de hele svesker og smag til med salt.

Tilbehør

  1. Kog kartoflerne og/eller selleri.

Tips

  • Mørbraden kan rulles i bacon og persille på forhånd og stå klar i køleskab.
  • Mørbraden kan også tilberedes på en pande. Brun mørbraden med bacon på alle sider på en pande ved god varme. Skru ned til svag varme og steg mørbraden i 10-15 minutter til centrumtemperaturen er 62-65 grader.
  • Prøv at få papirtynde baconskiver. 
  • Æble-rødløgskompot og sveskesauce kan laves dagen i forvejen. 
  • Filet Royal og nakkefilet, som er skåret igennem på langs, kan bruges i stedet for grisemørbrad.
  • Æble-rødløgskompot kan serveres varmt eller koldt.

Energifordeling

Nu hedder det grisemørbrad. Tidligere hed udskæringen svinemørbrad.

Nu hedder det Filet Royal fra gris. Tidligere hed udskæringen Filet Royal fra svin.

Nu hedder det nakkefilet fra gris. Tidligere hed udskæringen nakkefilet fra svin.

Nu hedder det bacon fra gris. Tidligere hed udskæringen bacon fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 535 g af retten): 

Energi: 1861 kJ (443 kcal)

protein: 36 g

kulhydrat: 49 g

kostfibre: 11 g

fedt: 10 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 347 kJ (83 kcal)

protein: 7 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 2 g

fedt: 2 g