Pirogger med krydret fars og sesamfrø

Velsmagende pirogger med fyld af fars krydret med hvidløg og karry, sprøde grøntsager og tranebær. Velegnet til buffet, picnic eller frokostbordet.

Af Sandra Leigh Draznin | Efterår, Vinter | Frokost, Madpakker, Buffet | Gæster, Jul


Pirogger med krydret fars og sesamfrø

Tilberedningstid

Ca. 2 timer

Det skal du bruge

16 personer til buffet, picnic eller frokostbord

Dejen
15 g gær
2 dl minimælk
½ æg
1 tsk sukker
½ tsk salt
50 g smør eller 3 spsk olie
Knap 2 dl rugmel
3-4 dl hvedemel

Fyldet
400 g hakket grisekød 
1 lille løg, ca. 50 g
2 stilke blegselleri
1-2 fed hvidløg
½ citron
1-2 tsk karry
½ tsk salt
¼ tsk peber
1-2 gulerødder, ca. 100 g
50 g tørrede eller friske tranebær

Pynt
½ æg til pensling
1½ spsk sesam- eller nigellafrø

Sådan gør du

Rør gæren ud i lun mælk og tilsæt æg, sukker, salt, blødt smør, rugmel og hvedemel lidt ad gangen og rør til dejen er glat og slipper skålen. Gem noget af melet til udrulning. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 time.

Hak løg, blegselleri og hvidløg fint i en hurtig-hakker eller en foodprocessor. Rør det i kødet sammen med 2 tsk fintrevet citronskal, karry, salt og peber. Tilsæt groft revne gulerødder og tranebær, hvis de er friske hakkes de groft. Del farsen i 16 portioner og form dem til korte tykke pølser.

Tænd ovnen på 220 grader – 200 grader varmluft
Slå dejen ned efter den har hævet. Del dejen i 2 portioner. Rul en portion ud til den er ca. 22 x 44 cm og del den i 8 firkanter. Læg en farspølse på hvert dejstykke. Fold dejen over fyldet og tryk kanterne sammen med en gaffel. Læg pakkerne på en bageplade med bagepapir. Lav en portion mere. Pensl med sammenpisket æg og drys med sesam- eller nigellafrø.
Bag piroggerne 15-20 minutter. Ved varmluft kan man bage begge plader på én gang – ved almindelig varme, skal pladerne i ovnen én ad gangen.

Tips

  • I stedet for karry kan bruges lidt salvie og rosmarin. 
  • Rosiner kan bruges i stedet for tranebær. 
  • Piroggerne kan bages dagen i forvejen og lunes i ovnen før servering. 
  • Piroggerne kan fryses. 
  • Farspølserne kan pakkes ind i baconskiver i stedet for dej. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Bagetid ca. 20 minutter. 

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket skinkekød.

 

Næringsindhold pr. stk. (ca. 85 g pr. stk.) med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi:  698 kJ (166 kcal)

protein: 9 g

kulhydrat: 20 g

kostfibre: 2 g

fedt: 5 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 810 kJ (193 kcal)

protein: 10 g

kulhydrat: 23 g

kostfibre: 2 g

fedt: 6 g

 


Næringsindhold pr. stk. (ca. 85 g pr. stk.) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 730 kJ (174 kcal) 

protein: 8 g

kulhydrat: 20 g

kostfibre: 2 g

fedt 7 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 847 kJ (202 kcal)

protein: 10 g

kulhydrat: 23 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 8 g