Perlebyg med creme fraiche, koriander og chili-con-gris

Cremet og fyldig chili con carne med hakket kød af gris, hvor risene er byttet ud med perlebyg.

Af Mikkel Karstad | Hele året | Hovedretter | Hverdag


Perlebyg med creme fraiche, koriander og chili-con-gris

Tilberedningstid

Ca. 1 time

Det skal du bruge

4 personer

Chili-con-gris
100 g kidney bønner
100 g sorte bønner
½ dl smagsneutral olie
1 tsk hel spidskommen
1 tsk hele korianderfrø
1 kanelstang
3 fed hvidløg
2-3 tsk chiliflager (kan også serveres til maden)
2 løg
350 g hakket grisekød, 10 %
2 dåser hakkede tomater
300 g perlebyg
Salt og friskkværnet peber
2 spsk balsamico
40 g mørk chokolade

Topping
4 dl cremefraiche
1 bundt friske koriander

Perlebyg
300 g perlebyg
Salt

Sådan gør du

Dagen inden: Læg bønner i blød i koldt vand natten over. Bruger du bønner fra dåse, skal du bruge 400 g i alt, og de skal ikke udblødes.

  1. Hæld vand fra bønner, og kom dem i en gryde, hæld vand på, så det dækker, og bring gryden i kog. Kog bønnerne i 45 minutter, til de er møre, sluk for varmen, og lad dem trække færdig i kogevandet.
  2. Varm smagsneutral olie i en stegegryde ved høj varme. Knus spidskommen og korianderfrø i en morter og kom det i gryden sammen med kanelstang, finthakket hvidløg og chiliflager. Lad krydderierne stege i 1-2 minutter, skru så lidt ned for varmen.
  3. Tilsæt hakkede løg. Rør rundt i løgene, til de er gennemsigtige og klare, og skru derefter op for varmen. Tilsæt hakket grisekød, og brun kødet godt af under omrøring, krydr med salt og friskkværnet peber. Tilsæt hakkede tomater, kom låg på, og lad det simre i ca. 30 minutter.
  4. Skyl perlebyg i koldt vand og kom den i en gryde, hæld vand på, så det dækker, og lidt salt. Kog perlebyg i ca. 30 minutter, til de er møre.
  5. Hæld vandet fra bønnerne, og tilsæt dem til chilien, vend det hele godt rundt, og lad det koge yderligere 10 minutter.
  6. Smag chilien til med salt, friskkværnet peber, balsamico og hakket chokolade. Vend det hele godt rundt og server med perlebyg, cremefraiche og hakket frisk koriander.

 

Tips

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 

Næringsindhold pr. person (ca. 790 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 4188 kJ (997 kcal)

protein: 45 g

kulhydrat: 101 g

kostfibre: 25 g

fedt: 41 g

 

Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 531 kJ (126 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 13 g 

kostfibre: 3 g

fedt: 5 g

 

 

Næringsindhold pr. person (ca. 790 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 4301 kJ (1024 kcal)

protein: 43 g

kulhydrat: 101 g

kostfibre: 25 g

fedt: 45 g

 

Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 546 kJ (130 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 13 g

kostfibre: 3 g

fedt: 6 g