Tilberedningstid
Ca. 1¾ time, heraf 1¼ time i ovn
Det skal du bruge
8 personer
¾ kg hakket grisekød, 6% fedt
1 pakke sliced bacon, 75 g
1-2 løg
2 fed hvidløg
50 g pistacie- eller hasselnødder
150 g tranebær, friske eller frosne
½ dl rasp
1 æg
1½ dl fløde 9%
evt. 3 spsk cognac eller whisky
½ spsk salt
1 tsk tørret rosmarin
½ tsk peber
Tilbehør
4 friske figner
4 spsk tranebær, friske eller frosne
2 tsk honning
2 tsk figeneddike eller anden frugteddike
2 skiver rugbrød
1 spsk smør
Sådan gør du
Skær bacon i strimler på tværs og rist dem på en tør pande. Hak løg og hvidløg og svits det et par minutter sammen med bacon.
Bland alle ingredienserne til patéen. Rør farsen godt sammen og kom den i en form, der rummer ca. 1½ liter.
Sæt den i ovnen og tænd på 160 grader. Steg 1¼-1½ time. Brug en kødnål til at sikre at kødet er gennemstegt. Kødsaften skal være klar.
Afkøl patéen og sæt den i køleskabet; den må gerne trække et par dage.
Skær figner i både og vend dem sammen med tranebær i honning og eddike.
Skær rugbrød i små tern. Varm smør på en pande ved god varme og rist rugbrød til det er gyldent.
Drys evt. med lidt kanelsukker
Tips
- I stedet for nødder og rosmarin kan der tilsættes: Oliven uden sten og feta i tern, peberfrugt i tern ristet på en pande, soltørrede tomater og basilikum eller hakkede krydderurter.
Energifordeling
Nu hedder det mørbrad fra gris. Før hed udskæringen svinemørbrad fra svin.
Nu hedder det bacon fra gris. Før hed udskæringen bacon fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 225 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 1550 kJ (369 kcal)
protein: 26 g
kulhydrat: 31 g
kostfibre: 4 g
fedt: 15 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 690 kJ (164 kcal)
protein: 11 g
kulhydrat: 14 g
kostfibre: 2 g
fedt: 7 g
Næringsindhold pr. person (ca. 225 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 1672 kJ (398 kcal)
protein: 24 g
kulhydrat: 31 g
kostfibre: 4 g
fedt: 19 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 745 kJ (177 kcal)
protein: 11 g
kulhydrat: 14 g
kostfibre: 2 g
fedt: 9 g