Postej med røget skinke

Denne postej med røget skinke giver et væld af smag og konsistenser. Sammen med enkelt tilbehør af bitre salater balancerer smagene skønt sammen med sødmen fra de syltede rødløg. Retten er inspireret af en kogebog fra 1855, som fortæller lidt om glemte metodikker. Denne ret passer godt til buffet og frokoster, og minder lidt om de velkendte, franske postejer, som er pakket ind i butterdej.


Det skal du bruge

8 personer

1 kg skinke, røget og kogt
1 bakke champignon, 250 g
1 mellem løg, 100 g
50 g kapers
4 blade husblas
1 lille citron, ubehandlet
½ bouillonterning
2½ dl kogende vand
2 skiver rugbrød, fuldkorn
½ dl piskefløde
1 spsk trøffelolie
1 tsk revet muskat
Friskkværnet sort peber
1 rulle butterdej

Tilbehør
250 g syltede rødløg
600 g bitre salater, fx endivie, radiccio, julesalat


Tilberedningstid: 2½ time


Sådan gør du

1. Skær 4 tynde skiver af skinken og skær resten i fine tern.
2. Rens champignoner, skær rodenden af og hak dem fint.
3. Pil løg og hak det fint.
4. Bland kød, champignoner, løg og kapers.
5. Udblød husblas i lidt vand.
6. Riv skal af citronen og pres saften.
7. Opløs bouillonterningen i kogende vand.
8. Riv rugbrød.
9. Rør den udblødte husblas i den varme bouillon.
10. Rør bouillon, fløde, 2 spsk citronsaft, 1 tsk citronskal, trøffelolie, muskat og revet rugbrød i kødblandingen.
11. Smag farsen til med peber, citronsaft og -skal.
12. Tænd ovnen på 180 grader.
13. Beklæd en rugbrødsform med bagepapir, som foldes med skarpe hjørner.
14. ¾ af butterdejsrullen skal beklæde indersiden af formen. Lad 5 cm hænge ud over kanten på den ene side af formen og resten - ca. 10 cm, ud over den anden langside. De skal danne et låg, når formen er fyldt.
15. Læg først halvdelen af farsen i formen.
16. Læg dernæst skinkeskiver og til sidst resten af farsen i.
17. Fold resten af butterdejen som låg: først de 5 cm, og dernæst de 10 cm. som rulles på langs af formen i midten, så den danner en forhøjning. Klip skrå snit i denne butterdejsrulle.
18. Bag postejen 2 timer i midten af ovnen.
19. Skyl og pluk salaterne i mindre stykker.
20. Bland dressing og vend med salaterne og de syltede rødløg.
21. Server postejen med salat. 

 

Den oprindelige opskrift: Skinkepostej

Ingredienser: Skinke, trøfler, championer, løg, kapers, bouillon, fløde, citronsaft, salt, muskat, revet rugbrød og butterdej.

Fremgangsmåde: Af en kogt, røget skinke skærer man en del magre og nogle få fede skiver, hvilket man hakker fint tilligemed trøfler, championer, løg og kapers, og dette røres til fars med bouillon, fløde, citronsaft, salt, muskat samt lidt revet rugbrød. Halvdelen heraf lægger man i butterdej, og oven på denne noget skinke, skåren i skiver, som belægges med den øvrige fars, på hvilken man hælder et par skefulde bouillon blandet med fløde. Man sætter derefter låget på og lader postejen bage i omtrent 2 timer. Denne postej serveres kold og med sur sauce til.

Kilde; Juliane Dahl; Praktisk Kogebog for enhver Huusholdning. 1855.

 

Tips

  • Rugbrødet må gerne være rugbrødsender.
  • Ønskes en mere tæt postej kan man hakke skinken fint.

energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 375 g af retten):
Energi: 2102 kJ (500 kcal)
Protein: 29 g
Kulhydrat: 26 g
Kostfibre: 5 g
Fedt: 31 g

Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 561 kJ (134 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 7 g
Kostfibre:1 g
Fedt: 8 g


se mere