Porc au vin

I stil med den velkendte franske ret Coq au vin er Skinke i rødvin her blevet til Porc au vin. En skøn vinterret med røget smag af skinke, der suppleres godt af vinens skarphed, men også sødme fra urterne. Opskriften er inspireret af en gammel husholdningskogebog. Se den oprindelige opskrift under "Sådan gør du". Velbekomme.


Det skal du bruge

6 personer

2 rødløg, 170 g
1 lille knoldselleri, 300 g
1 mellem rødbede, 160 g
3 mellem gulerødder, 240 g
1 flaske rødvin
10 sorte peberkorn
4 hele nelliker
2 laurbærblade
1 kg skinke, røget, kogt
4 spsk sukker
2 tsk salt
Friskkværnet peber
2 spsk sovsejævner

Kartoffelmos
1,2 kg kartofler
2 dl minimælk
20 g smør
Hakket persille til drys 

Tilberedningstid: 2 timer 20 minutter, heraf ½ times arbejdstid


Sådan gør du

1. Pil løg og skær dem i både.
2. Skræl selleri, rødbeder og gulerødder og skær dem i stave eller både.
3. Læg grøntsagerne i bunden af en gryde og læg skinke ovenpå.
4. Tilsæt rødvin, peberkorn, nelliker og laurbærblade.
5. Kog det hele i 1 time under tætsluttende låg ved svag varme.
6. Skræl kartofler, skær dem i mindre stykker og kog dem møre til mos.
7. Tag skinken op og befri den for nettet.
8. Smag saucen til med salt, sukker og peber.
9. Jævn suppen.
10. Mos kartoflerne med smør og mælk og smag mosen til med salt.
11. Skyl og hak persillen.
12. Server porc au vin med 1-2 skiver skinke på hver tallerken, kartoffelmos, sauce og urter samt et drys persille på toppen.

 

Den oprindelige opskrift: Skinke i rødvin

Ingredienser: Skinke, rødløg, selleri, peber, nelliker, laurbærblade, rødvin, vineddike, sukker, hvedemel og citroner.

Fremgangsmåde: En røget, men ikke for fed skinke koges i vand uden tilsætning, når den har kogt en god time, tages den op, vandet hældes bort og skinken afskylles 2 a 3 gange i koldt vand. Derpå lægges den i kasserolle, efter at man først på bunden af denne har lagt 3 små rødløg, et par skiver skårne selleri, lidt helt peber, nogle nelliker og laurbærblade. Når skinken er lagt ned i kasserollen, hældes der 1½ flaske rødvin og ½ flaske vineddike over den; derpå sættes den over ilden, låget sættes på kasserollen, så det slutter så tæt, at dampen ikke kan trætte ud. Således lader man den koge i 2 timer, derpå tages den op, sværen trækkes af, og skinken bestrøges ganske lidt med stødt hvidt sukker og hensættes for at afkøles. Saucen, hvori den er kogt, jævnes med lidt mel, et par citronskiver kommes i, og man lader den få et opkog. Ved serveringen hældes den over skinken. 

Kilde; Juliane Dahl; Praktisk Kogebog for enhver Huusholdning. 1855

Tips

  • Er der skinke til overs kan den bruges til at lave skinkesalat eller direkte som pålæg.

energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 680 g af retten):
Energi: 3108 kJ (740 kcal)
Protein: 39 g
Kulhydrat: 62 g
Kostfibre: 7 g
Fedt: 27 g

Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 456 kJ (109 kcal)
Protein: 6 g
Kulhydrat: 9 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 4 g