Oksegryde med fennikel, æbler, kål og bær

Oksegryde med fennikel, æbler, kål og bær

Af Nanna Simonsen | Vinter | Hovedretter | Weekend, Fest, Gæster


Oksegryde med fennikel, æbler, kål og bær

Tilberedningstid

Ca. 1½ time

Det skal du bruge

4-5 personer

600-700 g okseklump
Salt og peber
4 tsk olie
1 dl mel

2 porrer, 300 g
3 fed hvidløg
1 fennikel, 350 g
3 madæbler, Mutzu eller Belle de Boskoop, 450 g
5-600 g savoykål, spidskål eller rosenkål eller en blanding

2 laurbærblade
3 kviste timian
40 g tørrede tranebær eller ¾ dl friske tyttebær og 1 tsk honning
5-8 peberkorn

1 kg kartofler

Et par kviste dild

Sådan gør du

Skær kødet i skiver på ca. 1 cm. Dup det tørt med køkkenrulle og krydr med salt og peber.

Pil løg og hvidløg og hak dem groft.
Rens fennikel, æbler og kål og skær dem i grove både/stykker, rosenkål halveres.
Hold kålen for sig selv.

Vend kødet i mel. Varm halvdelen af olien på en sliplet pande ved god varme. Brun halvdelen af kødet. Gentag med den anden halvdel.
Skru ned og tag kødet af.
Tilsæt porrer, hvidløg, fennikel, æbler. Sauter et par minutter.

Læg kål, kød og grøntsager lagvis i en gryde sammen med bærrene.
Hvis det er friske tyttebær skal de først i til sidst.

Læg kødet tilbage i gryden. Tilsæt laurbærblade, timian, tørrede bær, peberkorn og lidt salt.
Vend det hele godt rundt og hæld 2 dl vand ved.
Lad retten simre i 1 - 1 1/4 time, eller til kødet er helt mørt.

Kog kartoflerne.
Pynt med dildkviste.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein: 21%
Kulhydrat: 47%
Fedt: 32%
3385 kJ - 810 kcal