Oksegryde

Oksegryde

Af Nanna Simonsen

Det skal du bruge

5-6 personer

500 g okseklump, mager tykkam eller bov i tern 3x3x3 cm
Salt og peber
1 spsk olie

1 spsk olie
2 løg (200 g)
½ tsk knust sort peber
4 tsk mild karry
2 hele nelliker (kan udelades)
et lille stykke hel kanel (kan udelades)
4 fed hvidløg, groft hakkede

2 store faste kartofler (250 g)
3 gulerødder (225 g)
1-2 pastinakker (150 g)
¼ hokkaido græskar (300 g) (kan udelades)
1 dåse flåede, hakkede tomater
1 laurbærblad

2 dl yoghurt naturel, 10 %
evt. lidt sukker

1 lille eller ½ blomkål (300 g)
125 g frosne ærter

Speltpilaf
3 dl forkogte (parboiled) speltkerner eller perlespelt
1 skalotteløg
1 spsk. olie
1½ tsk salt

Tilbehør

1 potte frisk koriander eller 1 bundt dild eller persille


Ca. 1½ time


Sådan gør du

Dup kødet tørt med køkkenrulle, krydr med salt og peber.
Varm olien i en tykbundet gryde ved god varme. Brun kødet af to gange. Tag kødet op og sæt det til side. Kasser stegeolien.

Pil og hak løg. Gør de andre grøntsager i stand (græskarret skrubbes rent, skæres i både og kernerne skrabes af med en ske).
Skær alle grønsager i mundrette stykker 3x3x3 cm.
Varm ny olie i gryden ved middel varme og sauter løgene let. Tilsæt peber, karry, nelliker, kanel og hvidløg. Lad det sautere sammen i ½ minut
Tilsæt så resten af grøntsagerne, tomater, laurbærblad og kødet. Lad det hele simre ved svag varme i 4-5 minutter. Tilsæt yoghurt, ½ tsk salt og ½ tsk peber.
Lad retten simre i 40-50 minutter under låg. Rør forsigtigt af og til.
Kom spelten i en sigte og skyl med rindende koldt vand indtil det vand, der løber igennem, er klart eller næsten helt klart. Lad den dryppe grundigt af.
Pil og hak løget meget fint. Varm olie i en gryde ved middel varme. Klar løget let i olien.
Tilsæt spelt, salt og godt 6 dl kogende vand. Læg låg på og lad spelten simre i 18-20 minutter, indtil kernerne har opsuget al væden. Lad pilaffen trække 10-15 minutter under låg, før den serveres.

Skær blomkål i små buketter og tilsæt den og ærterne til oksegryden. Lad retten simre yderligere ca. 15 minutter til kød og grøntsager er helt mørt.
Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.
Hak det grønne og server som på billedet.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein: 25%
Kulhydrat: 44%
Fedt: 31%
2460 kJ = 589 kcal
Sund hverdagsmad