Tilberedningstid
Ca. 25 minutter
Det skal du bruge
4 personer
8 Limfjordsøsters
1 dansk æble
1 lille glaskål
1 bakke karse
3-4 spsk. koldpresset rapsolie
3-4 spsk. æbleeddike
Friskkværnet peber
Sådan gør du
Skræl glaskål og skær glaskål ud i helt små tern, kom tern op i en skål.
Frigør æble for kernehus og skær æblet ud i små tern og kom op til glaskål.
Tilsæt olie og eddike og vend det godt rundt. Krydr med friskkværnet peber og lad det trække 5 – 10 minutter.
Åben østers, tjek for friskhed og skalrester. Sæt østers på et godt underlag, de skal stå helt plan så saften ikke løber ud.
Kom en skefuld af vinaigretten på hver østers, drys med frisk karse og server med det samme.
Om østers
Østers fanges hele året, dog synes jeg de er bedst i de kolde måneder, hvor de ikke yngler. En god huskeregel er, at østers er på toppen rent spiseligt i alle måneder, der har R i. Der findes et stort antal af forskellige østers, men de to jeg vil beskrive er:
Limfjords østers
Er en stor flad rund østers, som har en frisk smag af hav uden at være meget salt. Det er en kødfuld østers, som er yderst velegnet både naturel og tilberedt, hvor den holder sin størrelse og gode smag.
Bretagne østers
Er en aflang østers med en dyb underskal og en flad overskal. Denne er typisk en anelse mere salt i smagen og er ikke helt så kødfuld. Disse østers synes jeg er mest velegnede naturel, da der ved tilberedning godt kan ske det, at de bliver mere salte og svinder meget ind.
Men prøv dig frem og find ud af om østers er noget for dig, og se om du er til de danske eller de franske. Jeg er helt sikkert en østersmand, og min favorit er Limfjords østers.
Mikkel Karstad
Tips
- Åbn dine østers med en østerskniv. Brug et viskestykke som omslag og tag godt fat om østersen. Læg den med den flade side opad på et fast underlag. Stik østerskniven ind i revnen i den spidse ende af østersen, hvor hængslet holder de to skaller fast. Vrid østerskniven fra side til side. Stik kniven længere ind og skær lukkemusklen over samtidig med at du passer på ikke at spilde saften. Luk skallen helt op og knæk den flade del af. Skær forsigtigt østersen fra skallen, uden at beskadige den. Fjern alle skalrester.