Ølstegt griseskank med sprød svær

Braiseret griseskank. Langtidsstegt med øl i ovnen - det er simremad, der tager kegler. Server den med sprød svær, og du har en seriøs og særdeles velsmagende konkurrent til flæskestegen.

Af Susanne Palmqvist | Efterår, Vinter | Hovedretter | Jul, Weekend


Ølstegt svineskank med sprød svær

Tilberedningstid

Ca. 3 timer

Det skal du bruge

4 personer

2 bagskanke fra gris a ca. 1 kg 
salt og peber
2 pastinakker
2 persillerødder
½ selleri
4 gulerødder
2 store løg
4 store kartofler
2 kviste timian eller 1 spsk tørret
1-2 laurbærblade
10 hele peberkorn
1 øl
frisk timian til pynt

Tilbehør

4 skiver rugbrød eller landbrød
sennep

Sådan gør du

Rids sværen i tern med en skarp kniv. Stil kødet i et stort ovnfast fad. Drys med salt og peber. Sæt fadet på nederste ovnrille i en kold ovn. Tænd ovnen på 180 grader og lad skankene stege ½-1 time. Kom så urterne i.

Skær grøntsager og kartofler i store både eller læg nogle af grøntsagerne ved hele. Læg grøntsagerne omkring kødet sammen med krydderierne (laurbærblad og timian kan bindes sammen, så er de lettere at fjerne igen). Hæld øllet ved. Kan skankene ikke stå op, vendes de efter den halve stegetid. Steg skankene videre, til kødet let slipper benet - i alt skal de stege 2¾-3 timer.

Ved servering skæres kødet først fra benene og derefter i skiver. Fedt og blødt skind kasseres. Servér urter, kartofler og grøntsager til. Pynt med frisk timian. 

Fjern laurbærblad og timian.

 

Tips

Overskydende kød er velegnet til biksemad.

Energifordeling

Nu hedder det bagskank af skinke fra gris. Før hed udskæringen bagskank af skinke fra svin.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 900 g af retten): 

Energi: 4649 kJ (1107 kcal)

protein: 106 g

kulhydrat: 65 g

kostfibre: 18 g

fedt: 41 g

 


Næringsindhold pr. 100 g: 

Energi: 419 kJ (100 kcal) 

protein: 10 g

kulhydrat: 6 g

kostfibre: 2 g

fedt: 4 g