Norsk jule tyndribbe med rødkålssalat

Velsmagende kødtern med sprød svær. Serveres med kogte kartofler, sauce og rødkålssalat med æble, appelsin, valnødder og abrikos.

Af Bente Nissen Lundsgaard | Efterår, Vinter | Frokost, Hovedretter | Fest, Gæster, Jul, Weekend


Norsk jule tyndribbe med rødkålssalat

Tilberedningstid

Ca. 2¾ time

Det skal du bruge

6 personer

2-2½ kg grisebryst - koge- og stegestykke i et stykke
2 spsk groft salt
Evt. hvedemel eller majsstivelse
Evt. kulør

Rødkålssalat
10 tørrede abrikoser
2 appelsiner
2-3 spsk flydende honning
2 æbler
¼ rødkål, ca. 250 g
75 g valnødder

Tilbehør

1½ kg kartofler

Sådan gør du

Bestil kødet hos slagteren et par dage i forvejen. Bed om et stykke grisebryst - koge- og stegestykke i et stykke. Kødet skal ved servering skæres ud i tern på ca. 5 x 5 cm, derfor skal benene og brusken saves eller skæres igennem, så kødet kan skæres ud på langs og tværs. 

Se foto af udskæringen.


Bed slagteren ridse sværen i tern, så kødet kan skæres ud i de ønskede størrelser.
Gå ridsningen efter, nogle gange er den ikke dyb nok. Kom salt ned mellem alle sværene. Læg kødet på en rist over bradepanden. Sværen skal ligge så lige som muligt. Læg en underkop midt under kødet, da den ofte danner "skål" under stegning.
Kom ½ l vand i bradepanden, hvis der ønskes sauce.
Sæt bradepanden med stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad kødet stege i 2-2½ time, til kødet er mørt og sværen sprød. Kødet skæres i tern ved servering.
Si skyen og skum fedtet af. Jævn saucen med hvedemel rystet ud i vand eller majsstivelse udrørt i vand. Smag til med salt. Tilsæt evt. kulør.

Kog kartoflerne.

Skær abrikoserne i strimler og kom dem i en skål. Skær enderne af appelsinerne. Skær skallen og den hvide hinde af med en skarp kniv. Skær appelsinfileterne ud med en skarp kniv. Gør det over skålen, så saften bliver opsamlet. Lad fileterne falde ned i skålen, efterhånden som de bliver skåret af. Vrid de tomme appelsinhinder for saft. Rør honningen i.
Fjern kernehuset og skær æblerne i tynde både. Kom dem i appelsinsaften, så de ikke bliver mørke. Snit rødkålen meget fint og bland den i salaten. Smag til med honning og salt. Vend valnødderne i.

Tips

  • Kødet kan steges i forvejen, skæres i tern og varmes lige før servering.
  • Kødet kan serveres til frokost med rugbrød og svitsede æblebåde og svesker.
  • Se også vores rødkålssalat med appelsiner og dadler

Energifordeling

Nu hedder det bryst stegestykke med ben og bryst, kogestykke med ben - ribbensteg, af bryst fra gris. Før hed udskæringerne svinebryst, stegestykke med ben, svinebryst, kogestykke med ben - ribbensteg af svinebryst fra svin. 

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 820 g af retten): 

Energi: 6524 kJ (1553 kcal)

protein: 74 g

kulhydrat: 69 g

kostfibre: 8 g

fedt: 109 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 795 kJ (189 kcal)

protein: 9 g

kulhydrat: 8 g

kostfibre: 1 g

fedt: 13 g