Nakkekoteletter med persillerødder, svampe og brunet smør

Sund hverdagsmad af saftige timian-krydrede nakkekoteletter, stegte persillerødder og svampe samt kålsalat af spidskål vendt med sennep og citron.

Af Mikkel Karstad | Vinter | Hovedretter | Sund hverdagsmad, Hverdag


Nakkekoteletter med persillerødder, svampe og brunet smør

Tilberedningstid

Ca. 40 minutter

Det skal du bruge

4 personer

Stegte nakkekoteletter
4 nakkekoteletter, 1½ cm tykke, ca. 115 g
10 kviste timian
½ tsk salt
2 tsk olie, fx olivenolie

Spidskål vendt med sennep og citron
1 citron, usprøjtet
½ spidskål, ca. 400 g
2 tsk sennep
2 tsk honning

Stegte persillerødder og svampe
1 kg persillerødder
250 g svampe, fx markchampignon, bøgehatte eller østershatte
2 tsk olie, fx olivenolie
20 g smør
½ tsk salt
Peber

Tilbehør

3 skiver fuldkornsbrød, ca. 100 g pr. stk.

Sådan gør du

Skyl og hak timian. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Drys halvdelen af timianen over koteletterne. Krydr med salt og lad kødet stå et øjeblik.

Skyl citron, riv skallen og pres saften.

Skyl spidskål og snit det fint. Rør sennep, honning og lidt af citronsaften (gem resten til persillerødderne) til en dressing. Smag til med salt og peber og mariner kålen i dressingen.

Skræl persillerødder og skær i grove stykker. Rens svampe.

Varm olie på en pande og steg persillerødder ved mellem varme. De er færdige, når de har en flot stegeskorpe, men ikke er for brankede. Det tager 5-6 minutter.

Og så til højdepunktet – kødet: Varm olie på en pande ved god varme til den er varm. Det skal sige "lyde", når kødet kommer på panden.

Brun nakkekoteletterne 1 minut på hver side. Skru ned til middel varme og steg dem færdige – de skal have cirka 4-5 minutter på hver side. Så får de en flot stegeskorpe og er stadig saftige i midten.

Kom svampe på panden sammen med persillerødder. Lad dem stege med i 2-3 minutter, til de er gyldne. Kom hakket timian og smør på panden. Lad smørret bruse op omkring persillerødder og svampe, så smørret bliver let brunet. Krydr med salt, peber, citronskal og -saft.

Server nakkekoteletter med persillerødder og svampe på toppen. Dryp med lidt af det brunede smør og server med brød og kålsalat.

Tips

  • Du kan også bruge pastinak, selleri eller gulerødder i stedet for persillerødder.
  • Hvis dine koteletter er 2 cm tykke, skal du først brune dem 1 minut på hver side og så stege dem 6-7 minutter på hver side ved middel varme.
  • Hvis du ikke kan finde spidskål, kan du sagtens bruge andre kåltyper til salaten, fx savoykål.

Energifordeling

Nu hedder det nakkekotelet af nakke fra gris. Før hed det nakkekotelet af nakke fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 660 g af retten): 

Energi: 2869 kJ (683 kcal)

protein: 36 g

kulhydrat: 68 g

kostfibre: 23 g

fedt: 25 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 433 kJ (103 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 10 g

kostfibre: 4 g

fedt: 4 g