Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
4 personer
1 kg nakkefilet
Kødsnor
Salt
Peber
1 spsk olie, fx rapsolie
8 tynde skiver serrano- eller parmaskinke
20 g hel parmesan
Krydderbulgur
2 gulerødder
¼ selleri
2 porrer
1 spsk olie, fx rapsolie
2 fed hvidløg
3 dl bulgur
5 dl bouillon
Evt. metalringe
1 dl olie, fx rapsolie
Tilbehør
Evt. grøn pesto
Sådan gør du
Kødet
- Skær nakkefileten igennem på langs i to lige store stykker og snør dem med kødsnor, så skiverne bliver lige store ved anretning.
- Dup kødet tørt med køkkenrulle, krydr med salt og peber og brun det på en pande i olie på alle sider.
- Læg de to stykker kød i et ovnfast fad. Stil fadet midt i ovnen.
- Steg kødet ved 180 grader i ca. 50 minutter. Bruges stegetermometer, skal centrumtemperaturen være 80 grader.
- Læg skinken på en bageplade med bagepapir og stil skiverne i ovnen ved 180 grader i ca. 10 minutter, til de er sprøde.
- Høvl parmesanen i skiver med en kartoffelskræller eller en ostehøvl.
- Skær kødet i mindst 8 pæne skiver.
Krydderbulgur
- Skær gulerødder og selleri i meget små tern.
- Gem ca. 10 cm porretop fra den ene porre.
- Skær resten af porrerne i tynde skiver.
- Svits grøntsagerne i olie sammen med finthakket hvidløg i ca. 5 minutter.
- Tilsæt bulgur og bouillon.
- Lad det koge op. Sluk for varmen og lad gryden stå i ca. 10 minutter under låg.
- Smag til med salt og peber.
- Hæld evt. bulguren i metalringe eller forme.
- Skær porretoppen i tynde strimler og friter dem i olie ved ikke for høj varme til de er sprøde.
- Læg dem til afdrypning på køkkenrulle. Hvis temperaturen er for høj, bliver porretoppen brun.
Tips
- Nakkefilet kan også steges i et helt stykke. Stegetiden er ca. 2 timer ved 180 grader.
- Krydderbulgur kan også bruges som tilbehør til minutkoteletter, schnitzler af inderlår fra gris, medaljoner og sauté-skiver af grisefilet.
- Hvis man ikke har lyst til at fritere porretop, kan porretop skæres i tynde skiver som resten af porrerne og tilberedes sammen med bulguren.
- I stedet for bulgur kan bruges couscous, men så skal grøntsagerne svitses til de er knap møre før couscous tilsættes. Efter 5 minutter er couscous klar til servering.
Energifordeling
Nu hedder det nakkefilet fra gris. Tidligere hed udskæringen nakkefilet fra svin.
Nu hedder det minutkotelet. Tidligere hed udskæringen svinekotelet.
Nu hedder det schnitzler af inderlår fra fra gris. Tidligere hed det skinkeschnitzler.
Nu hedder det grisefilet. Tidligere hed udskæringen svinefilet.
Næringsindhold pr. person (ca. 690 g af retten):
Energi: 4620 kJ (1100 kcal)
protein: 65 g
kulhydrat: 50 g
kostfibre: 10 g
fedt: 70 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 669 kJ (159 kcal)
protein: 9 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 1 g
fedt: 10 g