Nordisk Kofta med flæk-ærtehummus og myntegulerødder


Af Nanna Simonsen

Det skal du bruge

4 personer

Flæk-ærtehummus
200 g tørrede flæk-ærter (ærter til gule ærter)
1 løg
1½ tsk salt
25 g hasselnøddekerner (eller mandler)
1 lille fed hvidløg
1 ½ spsk olie, gerne koldpresset rapsolie
1-2 tsk frugt eller vineddike.
peber

400 g hakket okse- eller kalvekød, 8-12% 

1 skalotteløg
1 fed hvidløg
3 kviste persille
2 tsk tørret oregano
1 tsk stødt koriander
1 tsk frugt- eller vineddike
1 tsk olie
1 tsk salt
2 tsk olie  

Gulerødder med mynte og milde løg
1 rødløg
½ tsk salt
1 spsk citronsaft eller frugteddike

600 g gulerødder
1 fed hvidløg
1 spsk olie
1 bundt/potte mynte (krusemynte)
4 stilke persille gerne bredbladet


Ca. 50 min. + 3-4 timers udblødning af flæk-ærter


Sådan gør du

Forberedelse: Læg de tørrede flæk-ærter i blød i rigeligt koldt vand i 3-4 timer.

Hak løg og kog sammen med flæk-ærter og salt i rigeligt vand, i cirka 25 minutter. Eller til de er møre men stadig har lidt bid.
Hæld dem i en sigte (gem 2 dl af kogevandet) og lad dem dryppe af.
Rist hasselnøddekernerne i ca. 3-4 minutter på en tør pande ved moderat varme. Sørg for at ryste panden ofte undervejes. Gnid skallerne af og hak nødderne. Pil og hak hvidløg.
Blend flæk-ærter, nødder, hvidløg, olie og eddike med en stavblender til en grov mos, spæd evt. med lidt af kogevandet undervejs. Smag til med salt og peber.
Hold hummussen varm.

Riv løg og hvidløg, skyl og hak persillen. Rør/ælt det grundigt sammen med kødet og resten af ingredienserne.
Form farsen til 8 små tykke pølser (kofta).
Varm olie på en pande ved god varme. Steg koftaerne 8-10 minutter i alt, vend dem jævnligt undervejs.

Pil løget og skær det i meget tynde både eller skiver. Læg dem i en skål, drys med salt og hæld citronsaft eller eddike ved. Lad dem trække i 10 minutter.
Kom dem i en sigte og overbrus med koldt vand, så har du rå løg med mild smag.
Skræl gulerødderne og skær dem i tynde stænger.
Hak hvidløg fint.
Varm olie i en gryde ved god varme. Steg gulerødder og hvidløg et øjeblik (20 sekunder), hæld 3/4 dl vand ved, drys med salt og læg låg på.
Lad gulerødderne simre i knapt et minut.
Hæld dem i en skål og vend dem straks med ½ -1 spsk citronsaft eller frugteddike. Smag til med salt og peber og lad dem køle af til de er lunkne (ca. 10 minutter). Skyl og hak mynte og persille.
Vend gulerødderne med de milde løg, mynte og persille.

 

Tips

Gule flæk-ærter er dem, man også bruger til gule ærter. De fås ikke alle steder fordi mange mennesker nu om stunder vælger at bruge forkogte og purerede gule ærter (de såkaldte ”Møllerens gule ærter”), når de skal tilberede klassiske gule ærter.
Men i velassorterede supermarkeder og helsekostbutikker kan man stadig købe rigtige gule flæk-ærter.
Det er en udbredt misforståelse at de er besværlige og langsommelige at tilberede, men faktisk skal de hverken bløde ud eller koge særlig længe.
Flæk-ærtehummus kan tilberedes af forkogte gule ærter (følg anvisning på pakken), men den bliver bedst med rigtige flæk-ærter, som du selv koger.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein: 25%
Kulhydrat: 39%
Fedt: 36%
2350 kJ - 562 kcal
Sund hverdagsmad