Det skal du bruge
5 personer til frokost eller middag til 4
½ kg hakket grisekød
1 tsk salt
½ tsk peber
½ æg
½ dl minimælk
Frisk timian
Frisk rosmarin
25 g hasselnødder
Evt. 1 spsk cognac
25 g smør
Evt. grillspid
Bagte æbler
5 æbler, gerne syrlige
10 tørrede abrikoser
10 svesker uden sten
Tilbehør til frokost
Salat, gerne radicchio eller julesalat
5 skiver fuldkornsbrød
Tilbehør til middag
1 kg kogte aspargeskartofler steges let gyldne i 1-2 spsk smør. Tilsæt salt og revet skal af ½ appelsin.
Tilbehør
Salat, gerne radicchio eller julesalat og brød til frokost1 kg kogte aspargeskartofler steges let gyldne i 1-2 spsk smør. Tilsæt salt og revet skal af ½ appelsin. Orangestegte kartofler bruges til middag.
Ca. 30 minutter
Sådan gør du
Tænd ovnen på 175 grader.
Kødet
- Rør kødet med salt, peber, æg og mælk.
- Tilsæt hakkede krydderurter, hakkede hasselnødder og evt. cognac.
- Gem grenene fra rosmarinen.
- Det hele røres godt sammen til en fast konsistens.
- Lad smørret blive gyldent på en pande ved god varme.
- Form farsen til valnøddestore frikadeller.
- Brun frikadellerne på alle sider og steg dem færdige ved middel varme.
- Samlet stegetid ca. 12 minutter.
- Stik frikadellerne på rosmaringrene eller grillspid.
Bagte æbler
- Skær toppen af æblerne.
- Fjern kernehuset med en teske.
- Hak abrikoser og svesker, bland det med salt og peber og fyld det i de udhulede æbler.
- Læg æblelåget på igen.
- Bag æblerne møre i ovnen ved 175 grader i 10-15 minutter.
Tilbehør, frokost
- Salat, gerne radicchio eller julesalat og brød
Tilbehør, middag
- 1 kg kogte aspargeskartofler steges let gyldne i 1-2 spsk smør.
- Tilsæt salt og revet skal af ½ appelsin.
Tips
- Brun frikadellerne på alle sider og lad dem stege færdige i ovnen.
- Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
energifordeling
Næringsindhold pr. person (ca. 420 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød. 5 personer til frokost:
Energi: 2228 kJ (531 kcal)
protein: 34 g
kulhydrat: 54 g
kostfibre: 9 g
fedt: 19 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 532 kJ (127 kcal)
protein: 8 g
kulhydrat: 13 g
kostfibre: 2 g
fedt: 5 g
Næringsindhold pr. person (ca. 420 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød. 5 personer til frokost:
Energi: 2390 kJ (569 kcal)
protein: 31 g
kulhydrat: 54 g
kostfibre: 9 g
fedt: 24 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 571 kJ (136 kcal)
protein: 7,49 g
kulhydrat: 13 g
kostfibre: 2 g
fedt: 5,8 g
Næringsindhold pr. person (ca. 590 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød. 4 personer til middag:
Energi: 2813 kJ (670 kcal)
protein: 35 g
kulhydrat: 76 g
kostfibre: 10 g
fedt: 23 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 474 kJ (113 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 13 g
kostfibre: 2 g
fedt: 4 g
Næringsindhold pr. person (ca. 590 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød. 4 personer til middag:
Energi: 2975 kJ (708 kcal)
protein: 33 g
kulhydrat: 76 g
kostfibre: 10 g
fedt: 28 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 502 kJ (120 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 13 g
kostfibre: 2 g
fedt: 5 g