Nøddefrikadeller med cognac og krydderurter

Nøddefrikadeller med cognac og krydderurter

Af Carsten Kyster og Jens Sørensen

Det skal du bruge

5 personer til frokost eller middag til 4

½ kg hakket grisekød
1 tsk salt
½ tsk peber
½ æg
½ dl minimælk
Frisk timian
Frisk rosmarin
25 g hasselnødder
Evt. 1 spsk cognac
25 g smør
Evt. grillspid

Bagte æbler
5 æbler, gerne syrlige
10 tørrede abrikoser
10 svesker uden sten

Tilbehør til frokost
Salat, gerne radicchio eller julesalat
5 skiver fuldkornsbrød

Tilbehør til middag
1 kg kogte aspargeskartofler steges let gyldne i 1-2 spsk smør. Tilsæt salt og  revet skal af ½ appelsin.

 


Tilbehør

Salat, gerne radicchio eller julesalat og brød til frokost
1 kg kogte aspargeskartofler steges let gyldne i 1-2 spsk smør. Tilsæt salt og revet skal af ½ appelsin. Orangestegte kartofler bruges til middag.

Ca. 30 minutter


Sådan gør du

Tænd ovnen på 175 grader.

Kødet

  1. Rør kødet med salt, peber, æg og mælk.
  2. Tilsæt hakkede krydderurter, hakkede hasselnødder og evt. cognac.
  3. Gem grenene fra rosmarinen.
  4. Det hele røres godt sammen til en fast konsistens.
  5. Lad smørret blive gyldent på en pande ved god varme.
  6. Form farsen til valnøddestore frikadeller.
  7. Brun frikadellerne på alle sider og steg dem færdige ved middel varme.
  8. Samlet stegetid ca. 12 minutter.
  9. Stik frikadellerne på rosmaringrene eller grillspid.

Bagte æbler

  1. Skær toppen af æblerne.
  2. Fjern kernehuset med en teske.
  3. Hak abrikoser og svesker, bland det med salt og peber og fyld det i de udhulede æbler.
  4. Læg æblelåget på igen.
  5. Bag æblerne møre i ovnen ved 175 grader i 10-15 minutter.

Tilbehør, frokost

  1. Salat, gerne radicchio eller julesalat og brød

Tilbehør, middag

  1. 1 kg kogte aspargeskartofler steges let gyldne i 1-2 spsk smør.
  2. Tilsæt salt og revet skal af ½ appelsin.

Tips

  • Brun frikadellerne på alle sider og lad dem stege færdige i ovnen.
  • Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 420 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød. 5 personer til frokost:
Energi: 2228 kJ (531 kcal)
protein: 34 g
kulhydrat: 54 g
kostfibre: 9 g
fedt: 19 g

Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 532 kJ (127 kcal)
protein: 8 g
kulhydrat: 13 g
kostfibre: 2 g
fedt: 5 g

Næringsindhold pr. person (ca. 420 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød. 5 personer til frokost:
Energi: 2390 kJ (569 kcal)
protein: 31 g
kulhydrat: 54 g
kostfibre: 9 g
fedt: 24 g

Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 571 kJ (136 kcal)
protein: 7,49 g
kulhydrat: 13 g
kostfibre: 2 g
fedt: 5,8 g

Næringsindhold pr. person (ca. 590 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød. 4 personer til middag:
Energi: 2813 kJ (670 kcal)
protein: 35 g
kulhydrat: 76 g
kostfibre: 10 g
fedt: 23 g

Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 474 kJ (113 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 13 g
kostfibre: 2 g
fedt: 4 g

Næringsindhold pr. person (ca. 590 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød. 4 personer til middag:
Energi: 2975 kJ (708 kcal)
protein: 33 g
kulhydrat: 76 g
kostfibre: 10 g
fedt: 28 g

Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 502 kJ (120 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 13 g
kostfibre: 2 g
fedt: 5 g

 

Sund hverdagsmad