Mortens and med bagte rodfrugter med soja, ingefær og honning

Mortens and med bagte rodfrugter med soja, ingefær og honning

Af Vibeke Lehn

Det skal du bruge

6 personer

1 and ca. 3 kg
Salt og peber
Evt. 1 citron

Ovnbagte rodfrugter
500 g gulerødder
500 g persillerødder eller pastinak
3 cm ingefær
1 tsk honning
1 spsk soja sauce
1 spsk olie

Tilbehør

Salat ca. 100 g
6 skiver grovbrød, 210 g

Ca. 2½ time


Sådan gør du

Se også fremgangsmåden for "Sommerfugleand".

  1. Skær de yderste vingespidser og halsskindet af anden. Tag posen med indmad ud. Gå anden efter for evt. fjerrester. Fjern gumpen eller kirtlerne på oversiden af gumpen. Fjern rester af indvolde m.v. fra andens indre. Skyl anden. Krydr indvendigt og udvendigt med salt og peber. Kom evt. en citron skåret i skiver inden i anden. Luk med kødnåle.
  2. Læg anden med brystet nedad på risten i en bradepande. Læg bagepapir på bagepladen. Sæt anden i midten af en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og steg anden ca. 1½ time.
  3. Skær gulerødder og persillerødder i tykke stave.
  4. Bland marinaden af 1 spsk revet ingefær, honning, soja og olie.
  5. Vend gulerødder og persillerødder i marinaden. Vend anden, så ryggen er nedad og stil bradepanden i den ene side af bagepladen. Læg grøntsagerne på resten af bagepladen med bagepapir. De skal gerne ligge i ét lag. Krydr med salt og peber.
  6. Fortsæt stegningen ved 200 grader i ca. 30 minutter til rodfrugterne er gyldne og møre. Vend dem evt. efter 15-20 minutter.
  7. Tjek om anden er gennemstegt, ved at vride/skære låret fri fra kroppen og se om kødsaften er klar.
  8. Skru op til 225 grader, hvis anden ikke er sprød.

Tips

  • Læg stanniol eller bagepapir i bunden af bradepanden, det letter rengøringen.
  • Anden kan steges i stegepose ved max 200 grader.
  • Hvis anden ikke er helt sprød, kan den parteres i de ønskede stykker og lægges i en bradepande og stilles i ovnen ved 225 – 250 grader i 10-15 minutter. Pas på at den ikke bliver for mørk.
  • Hvis der er plads i ovnen, kan anden steges som ”sommerfugleand”.
  • En rest andesteg kan bruges til salat, i tortillas, rispapir eller i en bolle.
  • Andelår kan bruges i stedet for hel and. Stegetiden for andelår er 45 minutter – 1 time ved 200 grader.
  • Selleri eller rødbeder kan bruges i stedet for persillerødder
  • Couscous eller bulgur krydret med citronsaft, salt og peber kan bruges som tilbehør.
  • Kartofler og andesauce kan også bruges som tilbehør.
  • Andeskindet afsmelter meget fedt, men da vi ikke har tal for det, er der i ernæringsberegningerne regnet med råt skind.
  • Supermarkederne har et bredt udvalg af ænder i deres sortiment. Få svar på, hvad forskellen er på de forskellige slags ænder.
  • Du kan sous vide-tilberede andelår og andebryst (og de fleste andre dele af middagen) flere dage i forvejen, så det kun skal færdiggøres på dagen. Se opskrifter og trin-for-trin køreplan her.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person, når anden spises med skind, og der ikke er kendskab til, hvor meget fedt der smelter fra under stegning
Protein 15 %
Kulhydrat 14 %
Fedt 71 %
4350 kJ – 1035 kcal
Gæster